Ερντογάν:Οι Κούρδοι αυτονομιστές είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους τζιχαντιστές του ΙΚ

ljlkmjΤη στήριξη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στην εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κέντρο Brookings στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακίρ που στοίχισε τη ζωή σε επτά άτομα.

“Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχτούμε αυτό”, τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην επίθεση και πρόσθεσε ότι “οι ευρωπαϊκές χώρες και οι άλλες χώρες, ελπίζω, να μπορούν να δουν το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τις επιθέσεις”.

Επίσης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλώνοντας ότι οι Κούρδοι είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η Δύση δεν πρέπει να θεωρεί ότι υπάρχουν “καλοί τρομοκράτες” υπό το πρόσχημα ότι πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου προέδρου στο Brookings σημειώθηκαν ταραχές μεταξύ των φρουρών ασφαλείας του Ερντογάν και των διαδηλωτών, οι οποίοι ύψωναν σύμβολα των YPG.

Το προσωπικό ασφαλείας του Τούρκου προέδρου κινήθηκε εναντίον και των δημοσιογράφων που βρίσκονταν έξω από το Brookings, αφού ένας άνδρας της φρουράς του Ερντογάν κλώτσησε Αμερικανό δημοσιογράφο που προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει τις ταραχές.

Άλλοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση δύο Τούρκων δημοσιογράφων στο κτίριο του Brookings, μεταξύ αυτών ήταν ένας δημοσιογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Zaman, η οποία τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Εθνική Λέσχη Αμερικανικού Τύπου, μια μεγάλη ένωση δημοσιογράφων, εξέφρασε την ανησυχία της μετά τις ταραχές αυτές. “Ο πρόεδρος της Τουρκίας και η ομάδα ασφαλείας του είναι καλεσμένοι των ΗΠΑ”, δήλωσε σε ανακοίνωση ο Τόμας Μπαρ, πρόεδρος της Λέσχης. “Δεν έχουν το δικαίωμα να χτυπούν δημοσιογράφους ή διαδηλωτές ή οποιονδήποτε άλλον. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να εξάγει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Τύπου που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία”, δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησής του εναντίον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Επικαλούμενος το θέμα των 52 “λεγόμενων δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν”, δήλωσε ότι τα άτομα αυτά “είχαν ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και για εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις”. “Αν θέλετε τις λεπτομέρειες, θα είμαι πολύ ευτυχής να τις μοιραστώ μαζί σας”, είπε κουνώντας έναν φάκελο.

“Στις τουρκικές φυλακές δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν λόγω του επαγγέλματός τους” ή λόγω της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης, τόνισε εκτιμώντας ότι η επανεκλογή του απέδειξε τη δημοκρατική του νομιμότητα.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, μια συνάντηση που δεν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, οι πρόεδροι Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν “τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης”.

avgi

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα