Αυστρία:Περαιτέρω περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου

2016-03-30T103836Z_1281755960_GF10000365566_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-GREECE-MACEDONIA

Την πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να περιορίσει περαιτέρω από τα μέσα Μαΐου την πρόσβαση προσφύγων στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και επίσης να δώσει ένα τέλος στη “διοχέτευση” προσφύγων προς τη Γερμανία, ανακοίνωσαν το μεσημέρι στη Βιέννη, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Παρουσιάζοντας το πόρισμα των δύο Αυστριακών πανεπιστημιακών, οι οποίοι είχαν κληθεί από την κυβέρνηση να γνωμοδοτήσουν ως προς την επιβολή από μέρους της ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, οι δύο υπουργοί επισήμαναν πως με το συνεχιζόμενο από πέρυσι προσφυγικό κύμα τίθενται σε κίνδυνο «η δημόσια τάξη και η εσωτερική ασφάλεια».

Ως εκ τούτου, όπως τόνισαν, η Αυστρία μπορεί να περιορίσει σαφώς την πρόσβαση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και να εξετάζει μόνον εκείνες τις περιπτώσεις, όπου αυτό είναι οπωσδήποτε αναγκαίο εξαιτίας της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αυτός ο μηχανισμός ανάγκης θα συμπεριληφθεί τώρα στο νόμο περί ασύλου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για άσυλο, εκτός και αν αυτό πρέπει να γίνει εξαιτίας ύπαρξης ασφαλών κριτηρίων, όπως το άρθρο 8 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. στο οποίο προβλέπεται ο σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, δηλαδή η συνένωση οικογενειών).

Επίσης πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου θα έχουν πρόσωπα, τα οποία, λόγω της απόρριψής τους σε μία γειτονική χώρα, απειλούνται με απάνθρωπη μεταχείριση ή ακόμη και με θάνατο στη χώρα προέλευσής τους, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται σε εκείνη τη γειτονική χώρα από την οποία έφθασαν στην Αυστρία.

Τα κριτήρια για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου θα αποσαφηνίζονται απευθείας με μία ταχεία διαδικασία στα σύνορα (στα κέντρα καταγραφής) και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, θα εντατικοποιηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, για παράδειγμα στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Ιταλία, και δεν θα υπάρχει πλέον “διοχέτευση” προσφύγων προς τη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα