Η ατζέντα της Κυβέρνησης:Αξιολόγηση-Προσφυγικό-Διαφθορά

foiweuowauΜετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ,λίγο αργότερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, που εκδόθηκε χθες το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον), αναφέρει:

“Η Αποστολή ήταν παραγωγική. ‘Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό.”

Έτσι,μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου και την εξεύρεση λύσεων για όσα  θέματα παραμένουν ανοιχτά, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί παράλληλα το προσφυγικό ζήτημα, που ναι μεν η συμφωνία των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται θετική,ωστόσο η αποτελεσματικότητά της θα φανεί στην πράξη.

Χθες για παράδειγμα οι 875 πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά  προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι η  ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά στα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν ή ολοκληρώνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς όσοι φτάνουν πλέον στα νησιά,θεωρητικά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Στο εσωτερικό μέτωπο τώρα,το μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να περάσει στην αντεπίθεση  με την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την κατάσταση στο χώρο της δικαιοσύνης.Η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής,ζήτημα για το οποίο  θεωρεί  ότι διατηρεί πλεονέκτημα σε σχέση με τους  πολιτικούς της αντιπάλους.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη Βουλή θα ακουστούν πολλά ονόματα και υποθέσεις,με τον Αλέξη Τσίπρα  να προτίθεται  να αξιοποιήσει και τα τελευταία ευρήματα από τις αξιολογήσεις των διαφόρων λιστών φοροδιαφυγής.

Μάλιστα,χθες, ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC στη Γενεύη Εβρέ Φαλτσιανί μίλησε στην εκπομπή Chechpoint για τα νέα στοιχεία που έδωσε σε Έλληνες εισαγγελείς και στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, τα οποία σχετίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη χρηματικών ποσών και τη φοροαποφυγή μεγάλων καταθετών.

Ο Εβρέ Φαλτσιανί,μεταξύ άλλων, δήλωσε ευτυχής που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές. Ανέφερε ότι έχουν βρεθεί στοιχεία και ονόματα όχι μόνο πολιτικών αλλά και προσώπων που ασκούν επιρροή και βρίσκονται πίσω από σημαντικά πρόσωπα. Με βάση αυτά τα στοιχεία δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της έρευνας και την απονομή της δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε με έμφαση στο δίκτυο των μεσαζόντων, που είναι και το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή αν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να προστατέψει την οικονομία».

Χαρακτήρισε το σύστημα των παράνομων συναλλαγών ως πυραμίδα και ανέφερε ότι όλες τις συναλλαγές έκαναν πέντε στελέχη τραπεζών, που επιτηρούνταν από μια ομάδα δέκα προσώπων, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες. Τέλος ο Εβρέ Φαλτσιανί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα