Π.Κουρουμπλής:Η Ειδομένη δεν είναι κανονικό κέντρο,είναι η επιλογή των ανθρώπων αυτών

jkshdkΟ υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε σήμερα, Κυριακή, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Πραγματικά, με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αυτή η φράση χαρακτηρίστηκε ως ανιστόρητη και λαϊκισμός, ως τοποθέτηση. Στην Ειδομένη, παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό χαρακτήρισα Νταχάου. Αλλά τόσο καλά ελληνικά ξέρουν όλοι αυτοί οι κήνσορες…

Όταν, λοιπόν, έρχεται ένας άνθρωπος από μία περιοχή του πολέμου, ξεριζώνεται χωρίς να φταίει ο ίδιος, κινδυνεύουν τα παιδιά του στη θάλασσα, ρισκάρει, δηλαδή, τη ζωή τους στο Αιγαίο, για να περάσει στην Ευρώπη και τελικά βρίσκει κλειστά σύνορα, αυτή η προσδοκία του ανθρώπου αυτού για κάτι καλύτερο, ‘’σκοτώνεται’’ στα σύνορα. Αυτή την έννοια, λοιπόν, είχε αυτό που είπα. Αν δεν μπορούν να καταλάβουν το περιεχόμενο μιας μεταφοράς (ως σχήμα λόγου), τι να πω…; Δεν μπορούν να τοποθετούνται τόσο αβασάνιστα. Δεν θέλω να μιλώ αυτάρεσκα, αλλά μιλώ πολύ καλύτερα ελληνικά από πολλούς εξ αυτών. Προκαλώ, λοιπόν, αυτούς τους κυρίους- διότι αυτό που κάνουν είναι παραπληροφόρηση και μαύρη προπαγάνδα – να με καλέσουν στην εκπομπή τους και να μου πουν τι εννοούν ‘’λαϊκισμό’’ και ανιστόρητη τοποθέτηση».

«Θέλω να ‘μαι ειλικρινής, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί 12.000 άτομα και πλέον. Τι να κάνουμε; Να ασκήσουμε βία, όπως είπε κάποιος κύριος (πολιτικός) χθες;

Λέτε ότι δεν υπάρχει το κράτος εκεί. Σας λέω, λοιπόν, ότι 300 αστυνομικοί εμπεδώνουν το αίσθημα της ασφάλειας σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχει, επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ εκεί σε 24ωρη βάση και από αύριο θα αρχίσει το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης να κάνει μαντού. Οφείλετε να πείτε ότι εκεί είναι ένα άτυπο κέντρο. Αντί να κάνετε κριτική σκληρή στο ελληνικό κράτος, καλό είναι να κάνετε σ’ αυτούς τους Ευρωπαίους που κλείνουν τα σύνορα. Εκεί είναι η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή όλων εκείνων των ευρωλιγούρηδων που δεν τολμούν να καταγγείλουν την Ευρώπη και καταγγέλλουν την Ελλάδα. Όταν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Τους ταΐζει, τους παρέχει περίθαλψη, απλώς το περιβάλλον που ζουν οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι το κατάλληλο. Είναι άλλο η κανονιστική των πραγμάτων δυναμική που λέει ότι ‘’θέλω να πάτε εκεί’’ και άλλο η βούληση ανθρώπων που έχουν το μυαλό τους στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δε μπορεί να το ξεπεράσει καμία κρατική παρέμβαση. Πρέπει να το καταλάβετε και να μη λέτε άρρητα ρήματα όλοι σας. Καλώ το σταθμό σας να κάνει ένα οδοιπορικό στην Ειδομένη να δείξει ποια είναι η Ελλάδα και η συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Να δείξει πώς είναι όλα αυτά τα κέντρα που έχουν οργανωθεί και θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου όλα τα στελέχη του στρατού μας. Στα Διαβατά ο στρατός σε 12 μέρες έδωσε ένα «Hilton». Σε 12 μέρες εξασφάλισε αξιοπρεπέστατες συνθήκες διαβίωσης. Το κράτος είναι εκεί. Είναι ντροπή να λέτε ότι δεν υπάρχει το κράτος. Υπάρχει κράτος εκεί. Υπάρχει φροντίδα. Υπάρχει περίθαλψη. Δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, μεταδοτικής ας πούμε, νόσου. Η Ειδομένη δεν είναι κανονικό κέντρο. Είναι η επιλογή των ανθρώπων αυτών. Τα χωράφια στα οποία είναι μέσα οι σκηνές είναι ιδιωτικά. Δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος».

«Ο Πάνος Καμένος και ο Γιάννης Μουζάλας μαζί με το Νίκο Τόσκα και τον Θοδωρή Δρίτσα, είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σκληρότατα για να μη δώσουν δικαίωμα σε κανέναν να καταγγέλλει τη χώρα. Οι δύο άνθρωποι αυτοί [σ.σ. Καμμένος-Μουζάλας] έχουν προσφέρει πάρα πολλά και είναι και οι δύο αναγκαίοι στην κυβέρνηση».

«Βρέθηκα στην Ειδομένη και ένα πράγμα που διαπίστωσα είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος, να μπουν σε κέντρα τα ασυνόδευτα παιδιά. Μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο. Και αμέσως ο Αρχιεπίσκοπος σε μία ώρα μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι 15 από αυτά τα παιδιά θα πάνε στο ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Μίλησα με τον Άνθιμο. Να ανοίξει το Παπάφειο. Το Παπάφειο, επειδή το ξέρω εγώ σαν Κέντρο, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Έχει αναλάβει πρωτοβουλία για αυτό το θέμα και η κυρία Βαρδινογιάννη. Και η Εκκλησία σε συνεργασία με το κράτος. Από κοινού όλοι. Ο ‘’λαϊκιστής’’ που βρέθηκε στην Ειδομένη έχει αναλάβει όλο αυτό το κομμάτι για να διοχετευτούν τα παιδιά αυτά σε κέντρα, για πολλούς και αυτονόητους λόγους».

«O εκλογικός νόμος που είχαμε, είναι ένα πολιτικό έκτρωμα και πρέπει ν’ αλλάξει.

Έτσι όπως είναι σχεδιασμένος δεν δίνεται δυνατότητα έκφρασης στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένας νέος εκλογικός νόμος, ώστε να ενδιαφερθεί το 40% των νέων ανθρώπων που τώρα αποστρέφει το πρόσωπό του από την πολιτική. Οι μεγάλες περιφέρειες πρέπει να σπάσουν και θα σπάσουν και θα πάμε στις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Και φυσικά θα γίνει διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα και δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί κανείς. Είναι στο τραπέζι επίσης και το θέμα των βουλευτών με σταυρό και με λίστα. Ένα μικτό σύστημα, δηλαδή. Το 3% για είσοδο των κομμάτων στην Βουλή, νομίζω δεν πρέπει να το πειράξουμε. Όσον αφορά δε τον αριθμό των βουλευτών θα το έβαζα κι αυτό στο τραπέζι αν θα παραμείνουν 300 ή λιγότεροι. Επίσης, θα το δούμε με τους συνταγματολόγους να ορίσουμε θητείες, π.χ. 3 τετραετίες. Αυτά όλα είναι στο τραπέζι. Εγώ θα υποστήριζα επίσης να είναι άλλο ο βουλευτής και άλλο ο υπουργός και όχι μόνο θα το υποστήριζα αλλά δεν θα πρέπει στην αμέσως επόμενη εκλογή, δεν πρέπει να είναι υποψήφιος ο υπουργός.

Η βούληση είναι να πάμε σ’ έναν ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, να βελτιώσουμε την εσωκομματική δημοκρατία, γιατί εκεί μέσα στραγγαλίζονται αξιοπρέπειες».

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνάει για πολλά χρόνια, γιατί είναι μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και κανένα άλλο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα