Tούρκος αξιωματούχος:Από 4 Απριλίου οι επανεισδοχές μεταναστών στην Τουρκία

mutilini-metanastes-prosfugesΌπως μεταδίδει η naftemporiki.gr,mετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι «28» της Ε.Ε. και η τουρκική κυβέρνηση βάζουν «τις τελευταίες πινελιές» στη συμφωνία τους για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

«Η Σύνοδος Κορυφής των “28” ολοκληρώθηκε. Έχει υιοθετηθεί ήδη το κείμενο συμπερασμάτων. Αυτή τη στιγμή οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να καταλήξουν σε κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας», αναφέρει μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Τη συμφωνία μεταξύ των «28» στο τελικό κείμενο συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας είχε κάνει γνωστή μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα.

Νωρίτερα, ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος μετέδιδε από τις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέταζαν συμβιβαστική πρόταση τεσσάρων σημείων με στόχο να «ξεμπλοκάρουν» οι συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόταση που εξεταζόταν προέβλεπε ότι οι επιστροφές των Σύρων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου και θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους και όχι για τους υφιστάμενους, που θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.

Η πρόταση προέβλεπε επίσης της επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.

Το τρίτο σημείο αφορά την επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το άμεσο άνοιγμα το κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός). Το εν λόγω κεφάλαια δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, αλλά η Γαλλία, η οποία θα άρει το βέτο.

Το τέταρτο σημείο θα διασφάλιζε ότι η όλη διαδικασία των επιστροφών στην Τουρκία θα γίνεται με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η παραπάνω πρόταση φαίνεται πως ικανοποιούσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Νταβούτογλου μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα