Επίσημη επίσκεψη Βούτση στην Τυνησία

ypourgos-esoterikon-nikos-boutsis-300x188Η υποδοχή του κ. Βούτση από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ήταν θερμή και τονίστηκε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου σε τόσο υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα εκφράστηκε η επιθυμία για στενότερες και πιο συστηματικές επαφές και ανταλλαγές.

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Τυνησίας, κυρίους Habib Essid και Beji Caied Essebsi, κατά τη συνέχεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τύνιδα. Και στις δύο συναντήσεις επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιες φιλικές και σταθερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους τόσο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας όσο και στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η υποδοχή του κ. Βούτση από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ήταν θερμή και τονίστηκε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου σε τόσο υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα εκφράστηκε η επιθυμία για στενότερες και πιο συστηματικές επαφές και ανταλλαγές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προθυμία της ελληνικής πλευράς να συμβάλει με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές στην πορεία εκδημοκρατισμού της Τυνησίας τόσο στις κοινοβουλευτικές της διαδικασίες όσο και στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης, των ανεξάρτητων αρχών, της διοικητικής δικαιοσύνης κ.λπ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, κατά τις συζητήσεις, στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν, με κορυφαίο το μεταναστευτικό, και διαπιστώθηκαν κοινές θέσεις, κατανόηση και αισθήματα αλληλεγγύης. Κοινές απόψεις εκφράστηκαν επίσης ως προς την ανάγκη να ηττηθεί η πολιτική διαχωρισμού και διχοτόμησης μεταξύ Βορρά και Νότου είτε αυτή αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες είτε τις χώρες της Μεσογείου.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να εξετάσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα προβλήματα, γιατί είναι προφανές πως μια Ευρώπη φρούριο που επιχειρεί αποκλεισμούς και επιβάλλει ακραία λιτότητα δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Οι Τυνήσιοι ηγέτες εξέφρασαν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις κινήσεις της Ελλάδας, τόνισαν ότι αισθάνονται πολύ κοντά στους Έλληνες και σημείωσαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη σύσφιξη των δεσμών τους και τη διεύρυνση της συνεργασίας τους με τις ευρωπαϊκές χώρες επισημαίνοντας την ανάγκη μιας πιο ανοικτής και ισότιμης Ευρώπης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα