Ενέκριναν τη συμφωνία οι «28» της Ε.Ε-Εκκρεμεί η απάντηση της Τουρκίας

64507b2c-369b-4e58-9e15-5c3d3df6ccf5Συμφώνησαν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες πάνω στη συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου στο twitter. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική συνάντηση των 28 μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου με στόχο την επικύρωση της τελική συμφωνίας

 

Νωρίτερα

Την αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που είχαν το πρωί οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ρούττε, Τουσκ, Γιούνκερ) και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε στο τραπέζι των 28 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τη γνωμοδότηση να έχει υιοθετηθεί χωρίς αλλαγές, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

 

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έγραψε πριν από λίγο στο Twitter του Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα.

«Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», έγραψε ο Σίπιλα.

 

Νωρίτερα

 

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:00 η Σύνοδος Κορυφής των «28» με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό θα συναφθεί σήμερα.

“Θα το κάνουμε σήμερα”, έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνομιλίες με τον Νταβούτογλου και τώρα ενημερώνει γι’ αυτές τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί.

Η συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», τονίζει μέσω twitter (και) ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα

 

 

Νωρίτερα

Στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος αρχίζει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες, μετά και την πρωινή συνάντηση των κ.κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Ρούτε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι «28» έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στη βάση του προσχεδίου του κ. Τουσκ.

Τα 4 σημεία που έχουν συμφωνήσει έως τώρα

Όπως αναφέρει και η naftemporiki, η πρόταση προβλέπει ότι οι επιστροφές των Σύρων που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την Κυριακή 20 Μαρτίου και θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους και όχι για τους υφιστάμενους, που θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να γίνει η μετεγκαταστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.

Η πρόταση προβλέπει επίσης της επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων.

Το τρίτο σημείο αφορά την επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το άμεσο άνοιγμα το κεφαλαίου 33 (Προϋπολογισμός). Το εν λόγω κεφάλαια δεν είναι από εκείνα που έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Το τέταρτο σημείο θα διασφαλίζει ότι η όλη διαδικασία των επιστροφών στην Τουρκία θα γίνεται με με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η παραπάνω πρόταση που συζητείται τώρα σε επίπεδο «28» φαίνεται πως ικανοποιεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Μόλις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν θα συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Νταβούτογλου.

Παράλληλα,ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα. “Θα το κάνουμε σήμερα”, έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τον Νταβούτογλου και τώρα ενημερώνει γι’ αυτές τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί.

 

 

Νωρίτερα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει εξάλλου συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, με την παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι για τη Λιβύη.

 

Ξεκίνησε το πρόγευμα εργασίας του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.Η ευρωπαϊκή πλευρά θα παρουσιάσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την κοινή θέση των «28» για τη συνεργασία με την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκία.

Πληροφορίες από τη Βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν πως υπάρχει διαφωνία σε μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες που στην ουσία είναι και πολιτικές.

Σε πρώτη φάση προκρίνεται το «σχέδιο Τούσκ» με ορισμένες αλλαγές την ώρα που ο Κύπριος πρόεδρος, επανέλαβε πως είναι έτοιμος να θέσει βέτο σε μια συμφωνία με την Τουρκία εάν υποχρεωθεί να το κάνει.

Υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης πως «έχει βρεθεί μια λεκτική φόρμουλα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία ικανοποιεί την Κύπρο».

Για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας προς την Άγκυρα αυτό που τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ είναι πως «δεν θα υπάρξει απελευθέρωση βίζας παρά μόνο αν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει για αυτό το θέμα.»

Βασικό στοιχείο είναι να αναστείλει τελείως η Τουρκία την παράτυπη μετανάστευση στα ελληνικά νησιά. Όλα δείχνουν πως οι «28» έχουν καταλήξει ότι κάθε αίτημα ασύλου θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Τα οκτώ βασικά σημεία του προσχεδίου είναι τα ακόλουθα:

  1. Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.
  2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην Ε.Ε. Προτεραιότητα θα δίνεται σε πρόσφυγες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράτυπα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράτυπα στην Ε.Ε. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.
  3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην Ε.Ε. και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την Ε.Ε. για το σκοπό αυτό.
  4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της Ε.Ε. θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.
  5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.
  6. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσειχρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία πριν από το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.
  7. Η Ε.Ε., σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου (το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο).
  8. Η Ε.Ε. και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς.

Τι επιδιώκει να κερδίσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα ζητά να υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στο τελικό κείμενο, όπως:

• Η άμεση βοήθεια και συνεισφορά από ειδικευμένο προσωπικό, που θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα, να συμβάλλει στην στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και διαχείρισης του προσφυγικού.

• Η σοβαρή αύξηση των αριθμών μετεγκατάστασης (από την Ελλάδα) και επανεγκατάστασης (από την Τουρκία) προς της χώρες της Ε.Ε.

• Η πλήρης εναρμόνιση των αποφάσεων με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

• Συγκεκριμένα μέτρα και πίεση προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές και να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης.

 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από τις Βρυξέλλες,«Ελπίζω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας να δώσουμε μία λύση στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.

«Πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να έχουμε οφέλη και οι δύο ήπειροι», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου.

Σημείωσε ακόμη ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι πέραν κάθε διαπραγμάτευσης για την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα