Σύσκεψη για το προσφυγικό-Τσίπρας:«Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης»

mxΣτο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που έγινε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου,βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε και παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων, ενόψει της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξη Χαρίτσης, ο αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε χθες την Ειδομένη,αρμοδίες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την ΠΓΔΜ και καμιά ενημέρωση δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

«Εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής τότε με βάση τις συμφωνίες ανάμεσα στην ΕΕ και την ΠΓΔΜ, θα εξεταστεί», σημείωνουν οι ίδιες πηγές.Επίσης, επισημαίνεται ότι σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα.

“Δουλεύουμε με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρμενίας, είχε αναφερθεί στα όσα συνέβησαν στην Ειδομένη με τη μαζική φυγή προσφύγων προς την ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για εγκληματική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο.

Τόνισε, δε, ότι η παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες πρέπει να ελεγχθεί και «έδειξε» προς την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.

Ο ίδιος απηύθυνε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη και να μεταβούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, πρέπει να δουλέψουμε για τη νόμιμη μετάβαση των ανθρώπων στην Ευρώπη μέσω της διαδικασίας της μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο λαός έδωσε από το υστέρημα του για να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε ανθρώπους που ρισκάρουν να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο και ψάχνουν καταφύγιο».

Όπως σημείωσε η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές της στα πλαίσια κοινών αποφάσεων της ΕΕ. Δούλεψε μέχρι τα μέσα Φλεβάρη σε συγκεκριμένο σχεδιασμό: να φτάσει στο 100% η ταυτοποίηση προσφύγων, να υλοποιήσει 30.000 θέσεις σε νησιά και ενδοχώρα αλλά με δεδομένο ότι ο Βαλκανικός Δρόμος θα έμενε ανοικτός.

«Με απαράδεκτες και μονομερείς ενέργειες ο Βαλκανικός Δρόμος έκλεισε και η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει το ανθρωπιστικό καθήκον για αυξανόμενο αριθμό μεταναστών», τόνισε ο ίδιος.

«Επιτελούμε το καθήκον με αυταπάρνηση. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού εργάζεται σκληρά για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας σε ανθρώπινες συνθήκες και φτάσαμε σε πολύ αυξημένο αριθμό που ξεπερνά πολλές άλλες χώρες. Συγκρίνετε ότι έκανε η Ελλάδα και τι υποσχέθηκαν και δεν έκαναν άλλες χώρες», ανέφερε.

«Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης πέραν από την ευθύνη της Ελλάδας», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει:
Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση οτι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα