Αβραμόπουλος:Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση

avramopoulosΤην ανάγκη η μετεγκατάσταση να αποτελέσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Ειδομένη.

«Τώρα», τόνισε, «προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο, τα δεινά των προσφύγων και μεταναστών μπορούν να απαλυνθούν μόνο με «με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους» που διαθέτει η Ε.Ε..

 

Ακόμη ο επίτροπος Μετανάστευσης δεσμεύθηκε ότι η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επί τόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

Για την περίοδο 2014 – 2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα