Βίτσας:Μόνο με πειθώ θα γίνει η αποσυμφόρηση της Ειδομένης

κατάλογοςO αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Σάββατο στο MEGA μεταξύ άλλων ανέφερε:

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση. Ίσα-ίσα, στο παρόν διάστημα και σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ, οι δυνατότητες της χώρας έχουν αυξηθεί γιατί αποδεικνύεται ότι αυτό που λέγαμε, όλο αυτό το διάστημα, περί των προσφυγικών ροών ήταν αλήθεια και άρα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση. Προσπαθούμε να συντονιστούμε και δείχνουμε όλη την καλή διάθεση και διαθέτουμε το δυναμικό μας, ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Εμείς προσπαθούμε, όπως και στη Σμύρνη, αλλά και στη σύνοδο στις 17-18 του μήνα, να υπάρξει μια απόφαση η οποία να βάζει κάποια συγκεκριμένα δεδομένα, που να σταματήσει τις προσφυγικές ροές ή να τις ελαχιστοποιήσει. Από την άλλη, το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει τη δυνατότητα να επιθυμεί αλλά και να πιέζει, για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των χωρών.

Εδώ, μπροστά μας, έχουμε ένα πρόβλημα, αυτό των προσφυγικών ροών. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να το λύσουμε. Για να το λύσουμε χρειάζεται και διεθνής διπλωματία και αποφάσεις και δράσεις. Το να κάθεται ένα πολιτικό κόμμα, η αντιπολίτευση, και να κάνει τη δουλειά του ρεπόρτερ, δεν νομίζω ότι αυτό ωφελεί.  Πάνω σε μια ρέουσα κατάσταση, που αλλάζει ώρα με την ώρα, προσπαθείς να φτιάξεις θέσεις φιλοξενίας, να δώσεις διεθνή πολιτική μάχη, να βρεις διαύλους σωστών συμφωνιών. Πάνω σε αυτό αρχίζει και παίζεται ένα πολιτικό ή κομματικό παιχνίδι. Γιατί να με ενδιαφέρει αυτό;

Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας και δουλεύουμε άλλα 7 κέντρα. Μετά το πέρας αυτών των 7, που θα γίνει αυτή την εβδομάδα που προχωράμε, θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, από τις 32 χιλιάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης πρέπει να γίνει με την πειθώ. Άρα αυτό που χρειαζόμαστε  σε πρακτικό επίπεδο είναι περισσότεροι διερμηνείς και μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα, αλλά πρώτα και κύρια αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη.

Εμείς χημικά και βία σε παιδιά και σε ανθρώπους που ξέφυγαν από τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Μόνο η πειθώς και η ανάγκη είναι αυτές που θα οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους. Ήδη ξεκίνησε από χθες, έφυγαν περίπου 400 άτομα από την Ειδομένη. Αυτό θα πάρει ένα μαζικότερο χαρακτήρα. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην αναμονή της απόφασης της συνόδου στις 17 του Μάρτη. Εμείς λέμε πως ανεξάρτητα από την απόφαση, υπάρχουν τρεις καταυλισμοί, δηλαδή κέντρα φιλοξενίας, πολύ κοντά στην περιοχή, στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα και στα Διαβατά. Επίσης, διαμορφώνεται πολύ κοντά στην περιοχή νέα δομή φιλοξενίας, στα Γιαννιτσά.

Αυτό που θα χρειαστούμε είναι και οι δήμοι να πυκνώσουν τις προτάσεις τους για μικρότερους χώρους φιλοξενίας που μπορούν να κάνουν. Συγχρόνως να γνωρίζουν πως ένα κομμάτι αυτού του προβλήματος, ακόμα και αύριο να σταματήσει, δεν θα επιλυθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα – και δεν μιλάω για 2-3 μήνες. Η εμπειρία του σεισμού της Αθήνας δείχνει ότι αποκαταστάθηκαν πλήρως τα πράγματα μετά από 2 χρόνια. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι 20 χιλιάδες μεγαλύτερης διάρκειας θέσεις φιλοξενίας. Την υπόθεση τη χειρίζεται αυτή τη στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αρκετά καλά και αρχίζει να αποδίδει. Χίλιες τέτοιες θέσεις, από τις 20 χιλιάδες, καλύφθηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Νομίζω σε αυτή τη λογική πρέπει να δουλέψουμε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα