Τουρκία:Βιαία επεισόδια σε διαδήλωση στη μνήμη του Μπερκίν Ελβάν

hfdbhH τουρκική αστυνομία απώθησε την Παρασκευή, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, πλήθος διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για να αποτίσει φόρο τιμής σε έφηβο ηλικίας 15 ετών, ο θάνατος του οποίου, πριν από δύο χρόνια, πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ακτιβιστών ακροαριστερών οργανώσεων που ήταν οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ στη συνοικία Οκμεϊντανί, απ’ όπου καταγόταν το θύμα, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον 3 διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο φωτοειδησεογράφο.

vfvgfsΟ Μπερκίν Ελβάν είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι τον Ιούνιο του 2013 από το περίβλημα ενός δακρυγόνου, ενώ είχε βγει για να αγοράσει ψωμί κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη συνοικία που διέμενε.

Ο θάνατός του την 11η Μαρτίου του 2014, έχοντας βυθιστεί σε κώμα για ένα διάστημα 269 ημερών, είχε αποτέλεσμα να κατακλύσουν αυθόρμητα τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, νυν προέδρου της χώρας.

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα της οργάνωσης Taksim Solidarity, που οργάνωσε μαζί με άλλους τις διαδηλώσεις του 2013, και συνόδευσαν τους γονείς του θύματος στο κοιμητήριο όπου έχει ταφεί απαιτώντας να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατό του.

Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για να καθορίσει τις συνθήκες θανάτου του παιδιού όμως κανένας αστυνομικός δεν έχει προς το παρόν προσαχθεί.

Ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν αναδείχθηκε σε σύμβολο της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων του 2013 από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου αλλά και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον έφηβο «τρομοκράτη».

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, περισσότεροι από 8.000 είχαν τραυματιστεί και χιλιάδες άλλοι είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα