Μάρδας:Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό

imagesΤην άποψη ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξη του στον  ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84”, επισημαίνοντας ότι «με την πρώτη αξιολόγηση, εγκαθιδρύεται ένα άλλο κλίμα οικονομικής βεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και περιορίζονται οι κίνδυνοι».

O κ. Μάρδας, με αφορμή την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «μέσα από την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, συχνά απαλύνονται και οι πολιτικές πιέσεις που υπάρχουν» και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό σκέλος, πάντα έχουμε αποτελέσματα, τα οποία είτε είναι μεγάλα, είτε είναι πολύ μεγάλα».

«Διάφοροι επιχειρηματίες μου είπαν “κλείσαμε συμφωνίες”. Τώρα λεπτομέρειες κ.λπ. δεν γνωρίζω. Υπάρχει επίσης αμοιβαίο ενδιαφέρον από Έλληνες και Τούρκους επενδυτές ή να συνεργαστούν ή ο καθένας να επενδύσει στη χώρα του άλλου. Δεν ασχολούμαστε με το θέμα των καναλιών -αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα, εκεί έχουμε κάποιους διαγωνισμούς, οι οποίοι τρέχουν, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα διαπραγμάτευσης-, αλλά με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, δηλαδή σε χώρους της βιομηχανίας, σε κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες κ.λπ.», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Λύση στο θέμα του ασφαλιστικού θα βρεθεί. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας κύκλος διαπραγματεύσεων. Εμείς επιδιώκουμε να μην μειωθούν οι συντάξεις και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Όσον αφορά στις λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα μας κ.λπ., ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει είναι ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος 24 ώρες το 24ωρο ασχολείται με αυτό το θέμα».

Παράλληλα, σε ερώτηση που του έγινε για το αν ο ίδιος θα ψηφίσει μείωση συντάξεων σε περίπτωση που κάτι τέτοιο έρθει στη βουλή , ο κ. Μάρδας απάντησε:  «όταν έρθει αυτή η ώρα, το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα και εκεί πρέπει να κρίνουμε κάποια πράγματα. Τι σημαίνει εάν το ψηφίσουμε και τι εάν δεν το ψηφίσουμε. Μη ψήφιση πάντως των όποιων προτάσεων έρθουν στη Βουλή -εάν αυτό συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση-, σημαίνει ότι θα πάμε κάποια βήματα πίσω. Αυτά πρέπει να τα ζυγίσουμε, να τα σταθμίσουμε, να τα συζητήσουμε και κάποια ώρα θα αποφασίσουμε και θα ψηφίσουμε στη Βουλή».

Τέλος, σχολιάζοντας αν θα υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν το Πάσχα, ο Δημήτρης Μάρδας, ανέφερε: «Πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε επισκεφτεί ένα μεγάλο σύνολο επενδυτικών οίκων. Μόνο στην Αμερική πριν από δέκα ημέρες είδα 14 τέτοιους οίκους. Και στο Παρίσι πήγα στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει θεσμοθετηθεί και θα βρεθώ και στο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες χώρες. Όλοι περιμένουν την πρώτη αξιολόγηση για να συνεχίσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα. Δηλαδή, με την πρώτη αξιολόγηση, όπου εγκαθιδρύεται ένα άλλο κλίμα οικονομικής βεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και περιορίζονται οι κίνδυνοι. Πολλοί είναι σε σημείο εκκίνησης για να στείλουν χρήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό λέμε και ότι το 2016, αν και προβλέπεται υφεσιακό με ένα μικρό μείον, τελικά μπορεί να γίνει ένα καλό συν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα