Τόσκας:Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από την Ειδομένη

nikos-toskasΤην ανάγκη διασποράς σε διάφορα σημεία της χώρας των 13.000 προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Όπως είπε, δεν μπορεί μόνο ο νομός Κιλκίς να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, αφού «δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτρέπει τους πρόσφυγες αυτούς να φύγουν από τα σύνορα και να γυρίσουν πίσω, 10-20 χιλιόμετρα, σε οργανωμένους χώρους, όπου θα μπορούν να βρουν στοιχειώδη στέγη και τροφή. «Στην Ειδομένη κάνουμε ό,τι μπορούμε και εκεί, αλλά 13.000 κόσμος δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Μπορεί λίγο παραπίσω και πιστεύω να πεισθούν. Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι στο τί θα αποφασιστεί την άλλη βδομάδα, στις 17 του μηνός στην Ευρώπη, σε ότι αφορά το ‘relocation’, δηλαδή το να στείλουμε κόσμο σε ευρωπαϊκές χώρες και να επιστρέψουμε και κόσμο στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση στη Σμύρνη» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό «οι ίδιοι οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ειδομένη, με την ελπίδα ότι θα περάσουν. Αλλά δεν μπορούν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια και εμείς φυσικά δεν μπορούμε με βίαιους τρόπους. Υπόψη από τους 13.000 που είναι εκεί πέρα, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά. Επομένως, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα με βίαιους τρόπους» σημείωσε ο κ. Τόσκας.

Όπως εξήγησε, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν να μετακινηθούν.

«Θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια. Θα πάμε και στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους, γιατί πρέπει να υπάρξει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στο κάτω- κάτω ένας νομός, ο νομός Κιλκίς, να πάρει ένα τέτοιο πολύ μεγάλο βάρος, δεν μπορεί να υποστηριχθεί και δεν είναι και δίκαιο» υποστήριξε.

«Γίνονται συνεχώς καταυλισμοί, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις προσφύγων, για να υποστηριχθούν καλύτερα και να μην υπάρξουν αντιδράσεις από πιθανά προβλήματα. Τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα. Ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, ο ελληνικός λαός έχει φανεί ότι είναι ο πιο φιλόξενος λαός και αυτός που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης» είπε ο κ. Τόσκας.

Παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο προσφυγικό, αλλά μίλησε για κατάσταση «ελεγχόμενη», που «θα γίνεται όσο περνάει ο καιρός και περισσότερο ελεγχόμενη».

«Οι ροές σ’ έναν βαθμό συνεχίζονται, αλλά κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματήσουν τόσο γρήγορα, γιατί παίζονται διάφορα παιχνίδια και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς, και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς και οι αντιθέσεις… Καθένας κοιτάζει να δέσει το γεωπολιτικό του συμφέρον και να δέσει και το οικονομικό του συμφέρον» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα