Γ.Μουζάλας:Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ

moujswhded«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ για να διεκδικήσει μια ενωμένη Ευρώπη, όπου οι αποφάσεις προσπαθούν να δώσουν λύση ενωμένα έξω από μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθούν η αποκατάσταση της Ζώνης Σένγκεν και οι «συνέπειες από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου».

Ο Ι. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ευχαριστήσει κανείς τα κράτη που παραβίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ και διέφυγαν σε μεμονομένες ενέργειες, οι οποίες αντί να οδηγήσουν σε λύση διόγκωσαν το πρόβλημα. Πρόσθεσε, ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο Συμβουλιο για να διεκδικήσει την υλοποίηση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, που προσπαθεί να δώσει ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. «Οι μεμονομένες ενέργειες του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας διόγκωσαν το πρόβλημα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στην ΕΕ, στις βασικές και ιδρυτικές αρχές της. Την αλληλεγγύη, την ευθύνη. Εμείς τη δική μας ευθύνη την πήραμε με το παραπάνω και τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που είναι ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Γι’ αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε σήμερα».

Τέλος, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. «Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, διεκδικούμε την ενιαία δράση» κατέληξε ο αν. υπουργός.

Προσωρινό μετρο το  «ένας προς ένας», μήνυμα κατά της «παράνομης μετανάστευσης»

Σχετικά με την πρόταση «ένας προς ένας», δηλαδή να γίνεται μία επανεγκατάσταση στις χώρες της ΕΕ για κάθε επιστροφή πρόσφυγα στην Τουρκία, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών  και προεδρεύοντα του συμβουλίου, Κλάας Ντίκοφ τόνισε ότι θα είναι ένας προσωρινός και όχι μόνιμος μηχανισμός, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης στην Ευρώπη και ότι οι πρόσφυγες δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα. «Αυτού του είδους η παράνομη ροή μεταναστών πρέπει να σταματήσει», είπε ο κ. Ντίκοφ και έπειτα θα συζητηθεί με την Τουρκία ένας μόνιμος μηχανισμός επανεγκατάστασης, για να σταματήσει η ρύθμιση του «ένας προς ένας».

Παράλληλα, ο Ολλανδός υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνά για να αποτρέψει τη δημιουργία, από τους διακινητές, άλλων πιθανών οδών διέλευσης των προσφύγων. Εξάλλου, ο κ. Ντίκοφ σημείωσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και το θέμα της δημουργίας μίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Απριλίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα