Eurogroup:Άναψε «πράσινο φως» για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος

fdgvzΤο “πράσινο φως” για την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος έδωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup,ενώ παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα “ακόμη και σήμερα”,δίνοντας έτσι το στίγμα των αποφάσεων του Εurogroup,δηλαδή την επιτάχυνση των διαδικασιών της αξιολόγησης.

Έτσι,φαίνεται ότι κατά τη χθεσινή διάρκεια της συνεδρίασης  στην οποία μετείχαν και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ  Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη του Ταμείου για την Ελλάδα Ντάλια Βελκουλέσκου ξεκλείδωσε, όπως αναμενόταν, η  επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα σήμερα.

Μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το παράθυρο να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οταν ρωτήθηκε για το αν μπορεί να συμβεί αυτό, απάντησε: «Ναι και όχι. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξέρεις το πακέτο για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό όπως και τα δημοσιονομικά μέτρα. Θα υπάρξει ένα σημείο στον επόμενο μήνα που όλα αυτά μαζί θα γίνουν ταυτόχρονα», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει γρήγορα.

«Αν θέλουμε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία, πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά. Τονίσαμε στο Eurogroup ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για να υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν ακόμη δημοσιονομικά κενά και κάποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν πιο βαθιές. Καλέσαμε τους Θεσμούς και κυρίως την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσουν επιπλέον», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά από το Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά το χρέος και την ελάφρυνσή του, συμπλήρωσε: «Εχουμε υποσχεθεί ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει βιώσιμα διαχειρίσιμο το χρέος. Η συζήτηση αυτή θα είναι στο τραπέζι μας στο άμεσο μέλλον».

Από την πλευρά του  ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ποιοι είναι οι τομείς όπου πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα η Ελλάδα, και είναι οι ακόλουθοι: Πρώτον, η δημιουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, δεύτερον, η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, τρίτον, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τέταρτον, η δημιουργία των ανεξάρτητων αρχών εσόδων και, πέμπτον, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό που επίσης ξεκαθαρίστηκε είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι, δηλαδή η Ελλάδα πρέπει έως το 2018 να έχει καταφέρει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αύριο κιόλας ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, κάτι που -όπως είπε- έρχεται σε συνέχεια της εντατικής δουλειάς που έγινε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους θεσμούς και ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.

“Θα δουλέψουμε από κοινού ώστε να υπάξει συμφωνία στα μέτρα που θα οδηγήσουν στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα” ανέφερε και δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία, χωρίς καθυστερήσεις.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως δεν συνδέεται ευθέως με το πρόγραμμα, εξ αυτού όμως -όπως τόνισε- προκύπτει μία πίεση.

Αλ. Τσίπρας: Καλωσορίζουμε τη δέσμευση Eurogroup για το χρέος

Με μήνυμά του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει:

“Καλωσορίζουμε τη δέσμευση του Eurogroup να προχωρήσει με την ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος”.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα