Παρατείνεται η Σύνοδος μετά τις νέες απαιτήσεις της Τουρκίας

7f6a218c79e6be9052dc02f93cea3ce8-696x464Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ«, τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Παράλληλα,την παράταση σε διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας αποφάσισαν τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

Επίσης,το φως της δημοσιότητας, από τους Financial Times, είδαν οι απαιτήσεις της Τουρκίας, σε αντάλλαγμα της συμφωνίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων προς την Ε.Ε.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Τουρκία ζητάει:

  • αύξηση της χρηματοδότησης των 3 δισ. που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε.
  • επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη ζώνη Σένγκεν
  • επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα αντιπροσωπεύει τον «νέο τιμοκατάλογο» της Άγκυρας με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της συστηματικής επαναπροώθησης των μη Σύρων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα