Στραμμένα όλα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες-Ημέρα αποφάσεων για το προσφυγικό

gdvdv7 Μαρτίου. Η πολυαναμενόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έφτασε, και οι χώρες που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι αναπόφευκτα η Ελλάδα,η Τουρκία και οι χώρες του “Βαλακανικού διαδρόμου”.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κάθε χώρα χρησιμοποίησε όλα της τα διαπραγματευτικά όπλα προκειμένου να βρεθεί στη σημερινή συνάντηση όσο το δυνατόν ισχυρότερη.Άλλωστε,είναι κοινώς αποδεκτό ότι τις τελευταίες βδομάδες οι παραπάνω χώρες,πλην της Ελλάδας,έκαναν πολύ μικρά βήματα προς βελτίωση της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Το θετικό της σημερινής ημέρας είναι ότι ο κ.Τσίπρας προσέρχεται στη Σύνοδο έχοντας στη “φαρέτρα” του τη μίνιμουμ πολιτική συναίνεση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.

Χθες ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι η διεκδίκηση των ελληνικών αιτημάτων, χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις εντός της χώρας. «Είναι απαραίτητη αυτή την ώρα μία, έστω στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ενιαία και εθνική στρατηγική» σημείωσε.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις διπλωματικές επαφές και σχέσεις, καλλιεργώντας λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος ένα πλέγμα “συμμαχιών” για τη χώρα, και παράλληλα να “καθαρίσει” τους  διαύλους επικοινωνίας (Πχ με την Τουρκία) εκτός και πριν  από τις διαδικασίες της Συνόδου.Έτσι,το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά στις 9:15 με τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά (στις 10:00) θα έχει συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας που βρίσκεται και στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζητήμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (11:00).

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας (12:30-14:30), σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης. Στις 15:00-17:00 είναι προγραμματισμένες οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα