Τουρκία: Εισβολή της αστυνομίας στην εφημερίδα Zaman (Φωτό+Βιντεο)

Σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σε επιστράτευση οχημάτων εκτόξευσης νερού, προχώρησε αργά χθες το βράδυ η τουρκική αστυνομία, ώστε να απομακρύνει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Zaman.

Reactions pour in against gov’t-orchestrated takeover of Zaman daily

Στη συνέχεια οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν βίαια στα γραφεία της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, μετά την απόφαση δικαστηρίου να τεθεί υπό δικαστική επιμέλεια.

Turkish anti riot police officers launch water cannon and tear gas to disperse supporters of the Turkish Zaman Daily newspaper

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές της Zaman είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης. Κρατικά τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν αιτήματος εισαγγελέα που διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι συνωμότησε για να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετά τις διαρροές στοιχείων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς το 2013 που πιστεύεται ότι έκαναν αστυνομικοί πιστοί στο θρησκευτικό του τάγμα.

 ΗΠΑ:Σεβαστείτε την ελευθερία του Τύπου

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν, η οποία διάκειται εχθρικά έναντι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος εισαγγελέα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε να διοριστούν προσωρινοί διαχειριστές επικεφαλής του ομίλου της Ζαμάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη σε μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση στοχοθετώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Η αμερικανική διπλωματία, διά στόματος του εκπροσώπου αυτού, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να «εγγυηθούν ότι οι ενέργειές τους τηρούν τις οικουμενικές δημοκρατικές αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο σύνταγμά τους, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και ειδικά η ελευθερία του Τύπου».

Εδώ και μήνες, η τουρκική αντιπολίτευση, ΜΚΟ που προασπίζονται την ελευθεροτυπία και πολλές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις όλο και πιο έντονες πιέσεις που ασκεί ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του στον τουρκικό Τύπο και κάνουν λόγο για αυταρχική εκτροπή στη χώρα, η οποία κατατάσσεται 149η στις 180 της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα