Βραζιλία:Προσήχθη ο πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα για οικονομικό σκάνδαλο

lula-brasilΥπο περιορισμό τέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στο πλαίσιο μεγάλης δικαστικής έρευνας για οικονομικό σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Στο σπίτι του πρώην προέδρου εισέβαλαν στελέχη της ομοσπονδιακής αστυνομίας τα οποία προσήγαγαν τον ντα Σίλβα για να ανακριθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνες έγιναν και στα κεντρικά γραφεία του Ινστιτούτου που διατηρεί, στοχοποιήθηκαν, ωστόσο και η σύζυγος και οι γιοί του.

Ο Λούλα, που δεν είναι πρόεδρος από το 2011, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η δικογραφία περιλαμβάνει κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην Petrobras.

Δεκάδες στελεχών και πολιτικών έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για υπερχρέωση συμβολαίων με την Petrobras, για χρηματισμό και για χρηματοδότηση πολιτικών καμπανιών.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις ότι ο 70χρονος Λούλα έχει οφεληθεί από το κύκλωμα.

Έως σήμερα έχουν εκδοθεί 33 εντάλματα έρευνας και 11 εντάλματα σύλληψης στις πολιτείες Rio de Janeiro, Sao Paulo και Bahia.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε πως η προσαγωγή του πρώην προέδρου για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί «δικαιοσύνη» και την περιέγραψε αντιθέτως ως «βία».

«Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ’ αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης«, υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν σήμερα έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν υποστηρικτές του Λούλα ντυμένους με κόκκινα πουκάμισα να ανταλλάσσουν συνθήματα, ύβρεις, ακόμη και χτυπήματα με επικριτές του στον δρόμο έξω από την κατοικία του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Αστυνομικοί απώθησαν χτυπώντας με τα γκλομπ μερικούς διαδηλωτές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα