Προς πρόωρες εκλογές κινείται η Σερβία

vucicΤη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς. «Η κυβέρνηση χρειάζεται πιο καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», δήλωσε ο Αλ. Βούτσιτς αιτιολογώντας το αίτημα του.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορία 72 ωρών για να απαντήσει στο αίτημα του πρωθυπουργού για διάλυση της Βουλής. Κατά γενική εκτίμηση, το αίτημα θα γίνει αποδεκτό και, όπως ανέφερε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Σερβίας, πιθανή ημερομηνία για την διεξαγωγή των εκλογών είναι η 24η Απριλίου. Η απόφαση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, δεν δικαιολογείται με βάση του συσχετισμούς δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου, με δεδομένο ότι επί συνόλου 250 βουλευτών, την σημερινή κυβέρνηση στηρίζουν 202 βουλευτές.

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Βούτσιτς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην εσωτερική πολιτική σκηνή και μετά τις εκλογές, και μάλιστα το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου ηγείται, αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του. Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εχθές από την εταιρία ΄΄Faktor plus΄΄ δίνει στο κόμμα του Βούτσιτς το 49,4% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθούν, το συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 11,3%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) με 6,4% και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι με 6%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα