Τσίπρας:«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών»-Tούσκ:«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit»

tsiptousk«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης. «Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών κρατών της ΕΕ να συμμεάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπους, προσωρινής όμως διαμονής.

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλτ Τουσκ,ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις μονομερείς ενέργειες χωρών που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου. «Οι ενέργειες αυτές ήρθαν να προστεθούν στην προκλητική και επιδεικτική άρνηση χωρών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από εμπόλεμες περιοχές», τόνισε.

Παράλληλα,ο κ.Τσίπρας είπε στον κ.Τουσκ ότι  για να καταφέρει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει χρειάζεται τόσο χρηματοδότηση όσο και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό. Να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια και η χρηματοδότηση θα δίνονται με ταχείς ρυθμούς.

Απο την πλευρά του ο κ.Τούσκ αναφέρθηκε στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα τράνζιτ και απευθυνόμενος προς πρόσφυγες και μετανάστες είπε: «Μην έρχεστε στην Ελλάδα, μην έρχεστε στην Ευρώπη».

Ο κ. Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρώπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

«Να αποφύγουμε τις διχόνοιες καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση», ανέφερε, επίσης, ενώ υπογράμμισε πως «οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».

«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας», επισήμανε  ο κ. Τουσκ.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit», σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα