Όλα στο τραπέζι πλέον-Το παιχνίδι το πληρώνουν οι πρόσφυγες

Όσο κι αν κανείς δεν επιθυμεί να συσχετίσει νούμερα με ανθρώπους,οι συνθήκες και τα δεδομένα που μας περιβάλουν,οδηγούν αναπόφευκτα στη συσχέτιση.Έτσί ακόμα και αν δηλώνεται από όλες τις πλευρές ότι είναι διαφορετικό θέμα η αξιολόγηση(με τα απαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα) και το προσφυγικό,ο οικονομικός και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι,καθώς πέραν από την ανθρωπιστική πρόθεση-βοήθεια απαιτείται και η υλική πράξη-βοήθεια.

fgdΑυτό φαίνεται να αναγνωρίζεται από κάποιους κύκλους  στην Ευρώπη,ασχέτως αν μέσω αυτού εξυπηρετούνται κι άλλα θέματα που αφορούν την ίδια την Ευρώπη,όπως για παράδειγμα η διατήρηση της γεω-πολιτικής σταθερότητας της χώρας με άξονα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι,το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg  αναφέρει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δείξει ευελιξία σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας,ενώ η γερμανίδα καγκελάριος  εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα,αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία προτίθεται να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ασφαλιστικό, που παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού, ωστόσο οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών απαιτήσεων θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την Αθήνα.

Άλλωστε, η Μέρκελ την Κυριακή απηύθυνε προειδοποίηση στα κράτη της αποκαλούμενης «βαλκανικής οδού» που  κλείνουν τα σύνορα το ένα μετά το άλλο, διακόπτοντας τις προσφυγικές ροές, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει χάος σε μια χώρα που έχει ήδη πολλά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή σήμερα θα αποφασίσει το κολέγιο των επιτρόπων, την νομική φόρμουλα με την οποία θα δοθεί στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα και ειδικότερα,το ποσό που  αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα,θα αφορά δύο χρόνια και θα κυμαίνεται από τα 750 εκατομμύρια ως τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα,στο μέτωπο των προσφυγικών ροών και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ,φαίνεται ότι η Τουρκία αρνείται να ξεκινήσει ομαλά η επιχείρηση καθώς φαίνεται ότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της ώστε τα πολεμικά πλοία της συμμαχίας να επιχειρήσουν βάσει της συμφωνίας.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο διπλωμάτη.

«Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές Αρχές «ζήτησαν από τον γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων» πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Παρά τις διαβεβαίωσεις γερμάνων και ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Όπως όλα δείχνουν η Τουρκία(όπως κι άλλες χώρες)περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου και πάλι να διαπραγματευτεί υπό την πίεση των εξελίξεων που και η ίδια δημιουργεί.Μέχρι τότε ασκεί πιέσεις “αδράνειας” και “εμπλοκής”, οξύνοντας το ήδη οξυμένο πρόβλημα.

Θύματα όλου αυτού του “παιχνιδιού” είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες.Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κοιμήθηκαν τη νύχτα σε τέντες, σκηνές και στην ύπαιθρο στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Η βαλκανική οδός ουσιαστικά παραμένει  κλειστή, καθώς οι 4 χώρες της χερσονήσου με την παρότρυνση της Αυστρίας αποφάσισαν και επιπλέον μέτρα για να αποτρέψουν τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων.

Το θετικό σε όλη αυτή τη ζοφερή εικόνα, είναι οι χιλιάδες ανά την Ελλάδα  αλληλέγγυοι άνθρωποι που συνδράμουν τους πρόσφυγες, από τα νησιά του Αιγαίου ως την Ειδομένη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα