Όλγα Γεροβασίλη:Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό

Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφορικά με τα θέματα διαφάνειας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει ανυποχώρητη στην εξουδετέρωση της διαπλοκής και ας φαίνεται κάποιοι το τελευταίο διάστημα να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

ÅíçìÝñùóç ôùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí áðü ôçí êõâåñíçôéêÞ åêðñüóùðï ¨ïëãá Ãåñïâáóßëç ôçí Ôñßôç 2 Öåâñïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Η κα Γεροβασίλη είπε ακόμα αναφερόμενη στα έντυπα του ΔΟΛ, ότι υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία επιτίθενται με όρους τους οποίους θα πρέπει να τους δει η δικαιοσύνη, προκειμένου να σπιλώσουν υπολήψεις. Φυσικά υπάρχει η ελευθερία του Τύπου ωστόσο κανείς δεν δικαιούται να θίγει υπολήψεις ανθρώπων. Τα όσα γίνονται, είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε επιθετικές ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι από την αντιπολίτευση δεν θέλουν να απαντήσουν για ζητήματα του παρελθόντος και να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και αυτό δεν τους τιμά».

Τώρα όσον αφορά τη σύσκεψη πολiτικών αρχηγών η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η  κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη σύνοδο κορυφής και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες. Η κ. Γεροβασίλη διέψευσε ότι ο κ. Μουζάλας μίλησε για “μονομερείς ενέργειες” και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κ.λπ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Στο μέτωπο της εσωτερικής προσφυγικής κρίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν αυτά που έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα. Επιπλέον, πρόσθεσε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και οργανώσεις για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.

Την προσεχή Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και η συνάντηση θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει επαρκώς γιατί εμμένει σε θέσεις που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα.

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να θέλει την εφαρμογή της συμφωνίας με τον λαό όρθιο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα