Σταϊνμάιερ για ουκρανικό:«Η εφαρμογή πρέπει να προχωρήσει.Η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας βασίζεται σε αυτό»

stainmgerΗ αξιοπιστία της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία θα απειληθεί εάν και οι δύο πλευρές δεν συμβάλουν να υπάρχει ταχύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της, έκρινε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης στο Κίεβο και των φιλορώσων αυτονομιστών να προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ μοιάζει να είναι «πολύ περιορισμένη».

«Η εφαρμογή πρέπει να προχωρήσει. Η αξιοπιστία της όλης διαδικασίας βασίζεται σε αυτό», επέμεινε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είπε ότι «και οι δύο πλευρές» πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία, καλώντας για άλλη μια φορά τη Ρωσία να εγγυηθεί ότι οι αυτονομιστές θα κάνουν αυτά που τους αναλογούν.

Η ουκρανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιτύχει την έγκριση ενός εκλογικού νόμου για την ανατολική Ουκρανία από το κοινοβούλιο και η αύξηση των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εγείρουν φόβους ότι η συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί πριν από έναν χρόνο στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, μπορεί να καταρρεύσει και να αρχίσει ένα νέο κύμα συγκρούσεων.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέουν την άρση των κυρώσεων τις οποίες επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.

Η Γερμανία και άλλα κράτη ανησυχούν για το ενδεχόμενο το Κίεβο να μην εφαρμόσει όσα του αναλογούν βάσει της συμφωνίας και η πίεση να αυξηθεί να αρθούν οι κυρώσεις όταν παρέλθει η ημερομηνία ως την οποία ισχύουν, τον Ιούλιο.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε εκ νέου την ΕΕ εναντίον της «αυτόματης» παράτασης της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας όταν εκπνεύσει η ισχύς τους, καλώντας να υπάρξει «σοβαρός διάλογος» για το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και του ιδίου, η οποία προγραμματίζεται να γίνει μεθαύριο Πέμπτη στο Παρίσι, μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες εκλογές στην ανατολική Ουκρανία.

«Για διεξαχθούν εκλογές, όλοι το λένε αυτό, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: πρώτον έναν εκλογικό νόμο και δεύτερον ασφαλείς συνθήκες, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους», σημείωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Ελπίζω ότι θα κάνουμε ένα μικρό βήμα μπροστά την Πέμπτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα