Το μέλλον της Ευρώπης φαίνεται να πλησιάζει με σπασμένα φρένα…περνώντας πάνω από ανθρώπους

eurorefΒρισκόμαστε μια μέρα πριν καλωσορίσουμε τον Μάρτιο,που πιθανά αποτελεί τον σημαντικότερο μήνα τόσο για την Ελλάδα,όσο και για την Ευρώπη.Σημαντικότερο όχι ημερολογιακά αλλά υπαρξιακά.Υπαρξιακά, καθώς οι αποφάσεις και οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα εντός του νέου μήνα πρόκειται να καθορίσουν την μορφή της Ευρώπης,την ουσία της ,το Είναι και το φαίνεσθαι.

Το σίγουρο είναι ότι έως τώρα η Ευρώπη (η αλήθεια είναι όχι στο σύνολό της) έχει  γυρίσει δεκάδες(αν όχι εκατοντάδες) χρόνια πίσω, και ο πολιτισμός,η αλληλεγγύη και τα υπόλοιπα τσιτάτα που ακολουθούσαν την Ευρωπαϊκή σημαία, έχουν  πάει περίπατο.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της 7ης Μαρτίου με τη συμμετοχή και της Τουρκίας και η τακτική της 17ης του ίδιου μήνα δεν αποτελούν απλά μόνο το πρακτικό σκέλος εξεύρεσης λύσεων για το προσφυγικό ζήτημα,οι συναντήσεις αυτές θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης.Ήδη  χώρες που κάποτε έβλεπαν την  Ευρωπαϊκή Ένωση ως το βαγόνι προς  ένα λαμπρό  μέλλον, πλέον επιστρέφουν στην απομόνωση και στον εθνικό ανταγωνισμό.

Παρόλα αυτά περιθώρια ακόμα ίσως υπάρχουν,τουλάχιστον σε ανθρωπιστικό επίπεδο.Οι αντίρροπες δυνάμεις στα σπλάχνα της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν ισορροπίες,αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τις βρίσκουν.Πρέπει να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι πλέον η Ευρώπη άλλαξε.Οι συνθήκες,τα δεδομένα,τα πρόσωπα,όλα καινούργια.Αυτό που μέλλει να δούμε είναι προς τα που κατευθυνόμαστε εμείς ή προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθούμε.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Άφησαν έναν πόλεμο για την υποτίθεται πολιτισμένη και ειρηνική Ευρώπη.Ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι κι εδώ υπάρχει πόλεμος,πιο ύπουλος κάποιες φορές.Είναι αυτή η δυσδιάκριτη διαφορά του Είναι και του φαίνεσθαι.

Άνγκελα Μέρκελ:«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα»

Τώρα,από την Γερμανία η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στέλνει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για το προσφυγικό καταλογίζοντας ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα την Ελλάδα» τόνισε κατ’ επανάληψη η Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση και τόνισε ότι δεν αποτελεί ευρωπαϊκή συμπεριφορά να κλείνει κάποιος τα σύνορά του και κάποιος άλλος να υποφέρει.

Επισήμανε, επίσης, ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Επειδή η Αυστρία αποφάσισε να δέχεται 80 (πρόσφυγες) την ημέρα και κανέναν παραπάνω, δημιουργήθηκε αυτό που βλέπουμε τώρα. Η Ελλάδα δέχεται βοήθεια, είμαι σε στενή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, του πρότεινα και την βοήθειά μας, αλλά έχουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες» δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της  στο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Κυβέρνηση:Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα 

Φαίνεται ότι το Μαξίμου προετοιμάζεται  και επεξεργάζεται όλα τα σενάρια,και σε πολιτικό και σε πρακτικό επίπεδο.Ο Eλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για τις προθέσεις του και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που θα επισκεφθεί την προσεχή Πέμπτη τη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος,σύμφωνα με πληροφορίες,να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο.Αυτό θα το ενεργοποιήσει σε περίπτωση που  δεν γίνει δεκτή η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, οι υπουργοί της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι έχουν προετοιμαστεί για όλες τις περιπτώσεις και ήδη λειτουργούν  με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακόμα και τα χειρότερα σενάρια.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα