Κατρούγκαλος εναντίον ΔΝΤ:Εγιναν λάθος υπολογισμοί από σοβαρούς αναλυτές όπως η Λαγκάρντ

katrΟ υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος,εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΔΝΤ λέγονταςμεταξύ άλλων, ότι για την καθυστέρηση της αξιολόγησης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το Ταμείο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας από το Φόρουμ των Δελφών,δήλωσε ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί, και μάλιστα  από σοβαρούς αναλυτές «όπως η Λαγκάρντ», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, επισημαίνει πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει το Μνημόνιο, «πραξικόπημα του κλεισίματος των τραπεζών», επισημαίνοντας πως παρέλαβε ένα μη βιώσιμο σύστημα.

«Το μνημόνιο προβλέπει τη βιωσιμότητα του συστήματος, όπως την αντιλαμβάνεται το νεοφιλεύθερο σύστημα και αυτές τις οπτικές προσπαθήσαμε να αδρανοποιήσουμε με την πρότασή μας», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι«το ασφαλιστικό ήταν κατακερματισμένο, άδικο και μη βιώσιμο».

«Δημιούργησε τεράστια ελλείμματα και η κρίση επιδείνωσε σε ακραίο βαθμό τις αμαρτίες αυτές και αυξήθηκε επειδή είναι άνεργο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και επειδή το 50% δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του», προσέθεσε.

Εκτίμησε, δε, ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Παράλληλα είπε ότι είχε σχετική συνομιλία επ’ αυτού με τον Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος του ανέφερε ότι θα το συζητήσουν τη Δευτέρα (σ.σ. την ακρινή ημερομηνία επιστροφής), ενώ επανέλαβε ότι η στάση του ΔΝΤ είναι τροχοπέδη.

O υπουργός για μια ακόμη φορά, ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της περικοπής των υφιστάμενων συντάξεων και υπεραμύνθηκε της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. «Εγώ ως δικηγόρος πλήρωνα λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές από τη νέα δικηγόρο στο γραφείο μου. Υπάρχει ανταποδοτικότητα σε ένα τέτοιο μηχανισμό;», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό μη βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή.

Παραδέχτηκε ότι είναι υψηλές οι ασφαλιστικές εισφορές που θα επιβληθούν λόγω της σύνδεσης εισφορών-εισοδήματος.

Ακόμη, ανέφερε ότι « είχαμε 22 μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία». Όπως είπε «τα δημογραφικά στοιχεία βαίνουν όντως επί τα χείρω αλλά ο κατά κεφαλήν πλούτος είναι πολύ μεγαλύτερος από την δεκαετία του 60 με αποτέλεσμα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος να παραμένει εν μέρει βιώσιμος».

Και συνέχισε ο υπουργός: «το μεταπολεμικό -μετεμφυλιακό κράτος πρόνοιας ήταν εντελώς πελατειακό, άδικο και συνεπώς οδήγησε στο ελλειμματικό αναδιανεμητικό σύστημα».

Ο Γ. Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Εθνική Σύνταξη είναι η μόνη άγκυρα που μπορεί να διατηρήσει τον κοινωνικά βιώσιμο χαρακτήρα του συστήματος»

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα