Σούσελ:Η διάλυση της Σένγκεν θα είχε τεράστιο κόστος για όλους

4e13e65273bacc9935181aa4c26673a2_XLΤην ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο προσφυγικό, το κλείσιμο των συνόρων ακόμα και από τη χώρα του και τον ρόλο της Τουρκίας, καυτηρίασε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Μιλώντας στο 1ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς, ο πρώην Αυστριακός Kαγκελάριος επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να μειωθούν οι αριθμοί των προσφύγων. Αντιθέτως έχει αρχίσει ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, το οποίο όμως πρέπει να τελειώνει. Πέρυσι πέρασαν από την Αυστρία περίπου 900.000 πρόσφυγες εκ των οποίων 90.000 ζήτησαν άσυλο. Υπάρχουν όρια και τα έχουμε εξαντλήσει».

Συνεχίζοντας ο Βόλφγκανγκ Σούσελ αναφέρθηκε στο κλείσιμο των συνόρων από ορισμένες χώρες ανάμεσα στις οποίες και η δική του και στη διατήρηση της ζώνης Σένγκεν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι εθνικές λύσεις, δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινές λύσεις. Κι αυτό γιατί η διάλυση της Σένγκεν θα είχε τεράστιο κόστος για όλους. Θα σήμαινε ότι για 10 χρόνια θα επιβάλλονταν μόνιμοι έλεγχοι σε ανθρώπους και προϊόντα. Το συνολικό κόστος για την Ευρώπη υπολογίζεται σε 500 δις. έως 1,3 τρισ. Ευρώ. Αναλυτικότερα για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία το κόστος θα άγγιζε τα 250 εκ. ευρώ, ενώ για την Ιταλία και την Ισπανία τα 150 εκ.».

«Η διάλυση της Σένγκεν θα ήταν μια καταστροφική λύση» υπογράμμισε ο πρώην Καγκελάριος, ο οποίος επίσης τόνισε ότι μια έκτακτη Σύνοδος για το προσφυγικό έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή λύση» είπε και συμπλήρωσε « πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να κάτσουμε και να συζητήσουμε».

Κλείνοντας την ομιλία του δε δίστασε να αναφερθεί και στον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

«Χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορεί εγώ να είμαι σκεπτικιστής, όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς τόσα πολλά πλοία με πρόσφυγες κατόρθωσαν να φύγουν από τις τουρκικές ακτές χωρίς να το γνωρίζουν οι αρχές ή να το αποσιωπούν», είπε ο Βόλφγκανγκ Σούσελ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα