Ιράν:Στο 60% η συμμετοχή στις εκλογές

iran-giati-to-politiko-topio-den-tha-allaksei-me-tis-eklogesΣχεδόν το 60% των ιρανών εκλογέων μετείχε χθες στις βουλευτικές εκλογές και σε αυτές για την ανάδειξη της Συνέλευσης των Ειδικών η οποία ορίζει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χοσέιν-Αλι Αμιρί.

“Τουλάχιστον 33 εκατομμύρια” από τα 55 των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες. “Ο ακριβής και τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα και αναμένεται να αυξηθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος στην ιρανική τηλεόραση.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές του 2012 ήταν 64,2% σε όλη τη χώρα και μόνο 48% στην Τεχεράνη.

Ο Αμιρί εκτίμησε ότι αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε ορισμένες μεγάλες πόλεις.

Τα πρώτα αποτελέσματα των διπλών εκλογών αναμένονται σήμερα. Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το ισχυρό Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες. Τα αποτελέσματα των επαρχιών θα γίνουν γνωστά σήμερα και αυτά της Τεχεράνης και των 5,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της τη Δευτέρα.

Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοί του ελπίζουν να επικρατήσουν έναντι των συντηρητικών για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική του ανοίγματος.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν αργά χθες βράδυ, καθώς η διάρκεια της ψηφοφορίας παρατάθηκε.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πολλές ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από τα εκλογικά κέντρα των μεγάλων πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, εμφανής ένδειξη του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις εκλογές αυτές κρίσιμες για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Οι Ιρανοί κλήθηκαν να εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και 88 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών, δύο όργανα στα οποία επικρατούν οι συντηρητικοί.

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την υπογραφή, τον Ιούλιο, της συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να επιτρέψει στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του και να ανακάμψει η οικονομία του έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια διεθνών κυρώσεων.

Οι περισσότερες κυρώσεις ήρθησαν στα μέσα Ιανουαρίου, μόλις τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.

Ο Ροχανί που εξελέγη το 2013 επενδύει σε αυτή τη σημαντική πρόοδο για να επιτύχει την ανατροπή των ισορροπιών υπέρ των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών στο Κοινοβούλιο και να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Αυτό θα τον βοηθήσει να εφαρμόσει, κυρίως χάρη στις επενδύσεις που αναμένονται από το εξωτερικό, μια πολιτική οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων πριν από το τέλος της θητείας του το 2017.

Τρία χρόνια πριν, οι μεταρρυθμιστές είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές καταγγέλλοντας τη διαδικασία επανεκλογής του λαϊκιστή συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως προϊόν νοθείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα