Τσίπρας:Σε νευρική κρίση η Ευρώπη-Πιτέλα:Δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα

1Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, μετά από τη συνάντησή τους,τόνισε ο πρωθυπουργός«Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις»ενώ υπογράμμισε  «Θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει».

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών, στο γραφείο του κ. Τσίπρα στη Βουλή, βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα,ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων», ενώ υπογράμμισε ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας. «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», συμπλήρωσε.

Επιπλέον,ο κ .Τσίπρας έκανε λόγο για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια και στάθηκε στις ανθρωπιστικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.Όπως επεσήμανε  μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πιτέλα αποτελεί φίλο της Ελλάδας

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σήμερα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε. και της πολιτικής ισοτιμίας μεταξύ των χωρών μελών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες»

Προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς απόλυτο σεβασμό στους κοινούς κανόνες και τις κοινές ευθύνες, τις κοινές δεσμεύσεις. «Οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» σημείωσε.

Συνεχίζοντας την κριτική του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις ούτε να σταματά μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Χαρακτήρισε λάθος την υιοθέτηση της ατζέντα της ακροδεξιάς ως εμπόδιο στην άνοδό της.

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή»

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίνοντας από το υστέρημα προκειμένου να συμπεριφερθεί με ανθρωπιά σε κατατρεγμένους.

«Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια συμπεριφορά. Κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν συνεχίσουμε ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του στη χώρα του» υπογράμμισε.

«Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε» είπε τέλος ο Πρωθυπουργός.

Η ελληνική πρόταση στη Σύνοδο

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τη Σύνοδο να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα που διογκώνονται όπως ο εγκλωβισμός των προσφύγων καθώς με μονομερείς πράξεις δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να προχωρήσουν στην κεντρική Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής και προορισμού» σημείωσε.

Υπογράμμισε την ανάγκη για μία δεσμευτική απόφαση για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

«Είναι το μόνο απολύτως λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ενωση αν θέλει να είναι Ένωση» διεμήνυσε.

«Θεωρώ αδιανόητο χώρες που δεν έχουν δεχτεί να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα να έχουν την άνεση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Κάλεσε δε έως τις 7 Μαρτίου να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή τη θέση όλες οι χώρες και οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Πιτέλα: Δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο κ. Πίτελα διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και την οικονομική κρίση. Όπως είπε, τα ζητήματα αυτά αφορούν όλη την Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας.

Ο κ. Πιτέλα σημείωσε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ. «Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους:

  • Αρχή αλληλεγγύης
  • Καταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεων
  • Σεβασμός των κανόνων

Ο κ. Πιτέλα έστειλε ένα μήνυμα, «ενδεχομένως το τελευταίο» όπως είπε, στους επικεφαλής των χωρών Βίσεγκραντ και όσα κράτη υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της Ε.Ε. «Χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια», εξήγησε και ζήτησε να εφαρμόσουν όλοι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Πιτέλα διαπίστωσε πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των συνόρων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» οι πρόσφυγες, ενώ είπε πως «πρέπει να σώσουμε την Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στη στάση της Αυστρίας, τόνισε ότι δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και τη χαρακτήρισε λανθασμένη. «Ακόμα πιο λανθασμένη» χαρακτήρισε την άρνηση της ομάδας Βίζεγκραντ να συνεργαστεί για τις ποσοστώσεις στις μεταγκαταστάσεις.

«Θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις; Εγώ για την ώρα θέλω να απευθύνω έκκληση. Ας μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο εγωισμός. Ένταξη σε μία κοινότητα σημαίνει να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες. Δεν μπορεί κανείς να λαμβάνει από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά να μην επιθυμεί να προσφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες «να τιμωρήσουν τους εγωιστές», τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να νικήσουν οι ξενόφοβοι» και στάθηκε στα 10.000 αγνοούμενα παιδιά προσφύγων.

«Υπάρχουν οι συνθήκες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Αναφερόμενος σε ζητήματα οικονομίας, ο κ. Πιτέλα τόνισε ότι ο χρόνος της αβεβαιότητας τελείωσε και κάλεσε όλα τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα και κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα».

Όπως εξήγησε, μετά από την αξιολόγηση θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα»

Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε και στο μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά καταβάλλουν προσπάθειες προς όφελος της χώρας, όπως και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

«Βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε» συμπλήρωσε ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Αυτό δεν ζητήθηκε και δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω» συνέχισε, ωστόσο εκτίμησε ότι από κοινού οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού μπορούν ωστόσο να συνεργαστούν προς όφελος της Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα