Σαπέν:Tο καλύτερο για όλον τον κόσμο,τη Βρετανία,όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ

Οι Βρετανοί θα κάνουν την «καλύτερη» επιλογή και για τους ίδιους και για την Ευρώπη αν ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

msΤο αντίθετο, δηλαδή αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα τους τον Ιούνιο, θα ενέτεινε τις παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες, πρόσθεσε ο Σαπέν από το Χονγκ Κονγκ, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του με προορισμό τη Σαγκάη, όπου θα μετάσχει στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20).

“Όταν αποφασίζεται να ζητηθεί η γνώμη του λαού, και αυτό ήταν μια απόφαση των βρετανικών αρχών που είναι άξια σεβασμού, δημιουργούνται αβεβαιότητες”, σημείωσε.

“Η αβεβαιότητα αυτή είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να προκαλούν σήμερα μια αναστάτωση στην παγκόσμια σταθερότητα ή την σταθερότητα της Ευρώπης”, πρόσθεσε.
Ωστόσο “εγώ πιστεύω στην ευφυΐα των λαών, πιστεύω ότι ο βρετανικός λαός, όποιοι κι αν είναι οι πειρασμοί, οι εκνευρισμοί, οι αλλαγές διάθεσης θα κάνει την επιλογή που είναι καλύτερη για τον ίδιο και καλύτερη για την Ευρώπη, δηλαδή να παραμείνει στην ΕΕ”, υπογράμμισε.

“Βαθειά πεποίθησή μας και αυτή είναι ειλικρινής είναι ότι το καλύτερο για όλον τον κόσμο, τη Βρετανία, όπως και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ”, σημείωσε.
“Πιστεύω ότι αυτή είναι μια άποψη, που θα είχε η μεγάλη πλειονότητα των μελών της G20 αν γινόταν μια δημοσκόπηση, δεν τολμώ να πω μια ψηφοφορία στους κόλπους των κρατών μελών της G20”, αστειεύτηκε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην παγκόσμια οικονομία, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε λίγο πριν από τη σύνοδο της G20 στην Κίνα ότι αντιμετωπίζει “πραγματικές δυσκολίες”, αλλά δεν βρίσκεται σε κρίση.

Η G20 που αρχίζει σήμερα είναι μια “G20 της συνέχειας”, σημείωσε εξάλλου ο Σαπέν προτού αναχωρήσει για την Σαγκάη για να μετάσχει στη σύνοδο της G20.

“Δεν χρειάζεται να θέσουμε σε εφαρμογή νέες πολιτικές, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μια κρίση όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε άλλες φορές”, υπογράμμισε.

“Οφείλουμε με συνέχεια να βρούμε τα σωστά μέτρα, τη σωστή ισορροπία σε καθένα από τα οικονομικά μας σύνολα ή σε καθεμία από τις χώρες μας για να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές δυσκολίες, οι οποίες μπορούν όμως να ξεπεραστούν” και τις οποίες περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πρόσθεσε ο Σαπέν.

Μεταξύ των οικονομικών εργαλείων που έχουν οι πολιτικοί στη διάθεσή τους για την υποστήριξη της ανάπτυξης είναι οι νομισματικές πολιτικές, οι οποίες, όπως είπε ο Σαπέν, είναι “εν γένει πολύ εξυπηρετικές”. Αυτές, πρόσθεσε, “θα πρέπει να προσαρμόζονται σωστά στην κατάσταση” και είναι άκαιρο να “ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξάλλου ότι πεπεισμένος πως ο κόσμος έχει “δυνατότητες να αντιδράσει και να θέσει υπό έλεγχο τη μεταβλητότητα” των αγορών.

Αυτή έχει διάφορα αίτια, σημείωσε, επικαλούμενος την ανάπτυξη των ασιατικών οικονομιών και της Κίνας ιδιαιτέρως, τις νομισματικές πολιτικές και κυρίως αυτή της αμερικανικής Fed, ή τη μείωση των τιμών των πρώτων υλών.

“Γι’αυτόν τον λόγο δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια κρίση”, υπογράμμισε. “Υπάρχουν δυσκολίες και θα πρέπει να γίνει μια διάγνωση και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για καθεμία από αυτές τις δυσκολίες”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα