Οι πρώτες μετα-μνημονιακές εκλογές στην Ιρλανδία εν μέσω πολιτικής ομίχλης

Για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, οι Ιρλανδοί προσέρχονται στις κάλπες με τον πρωθυπουργό Έντνα Κέλι να διεκδικεί δεύτερη θητεία,χωρίς φυσικά η εκλογική διαδικασία να είναι για αυτόν περίπατος,αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να χάσει την πλειοψηφία.

A demonstrator waves the national flag as people gather to protest against austerity policies and increases in water bills, according to local media, in central Dublin January 31, 2015.  REUTERS/Cathal McNaughton
A demonstrator waves the national flag as people gather to protest against austerity policies and increases in water bills, according to local media, in central Dublin January 31, 2015. REUTERS/Cathal McNaughton

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα, ενώ η καταμέτρηση δεν αποκλείεται να κρατήσει όλο το Σαββατοκύριακο.

Η κατανομή των 158 εδρών του ιρλανδικού Κοινοβούλιου -το «Ντόιλ»- δεν γίνεται με απλή αναλογική, και για να είναι αυτοδύναμος (τουλάχιστον 79  έδρες) ένας συνασπισμός κομμάτων χρειάζεται αθροιστικά περίπου το 44% των ψήφων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο συνασπισμός υπό τον Ένντα Κένι θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη νέα Βουλή,ωστόσο εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένος και σε επίπεδα που δεν του επιτρέπουν να κυβερνήσει αυτοδύναμα ,καθώς  φτάνει μέχρι το 38%, κι αυτό στις ευνοϊκότερες δημοσκοπήσεις.

Αδύναμη παρουσιάζεται και  η εικόνα του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Φιάνα Φάιλ, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις επιτρέπουν ακόμη λιγότερο από ό,τι στην κυβέρνηση να ελπίζει σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι  η πιθανότητα οι δύο παρατάξεις – που δεν έχουν συγκυβερνήσει ποτέ και  εμφανίζονται ιδιαίτερα εχθρικές σε ενδεχόμενο συνεργασίας-,είτε που θα κάνουν το βήμα της συνεργασίας, είτε που θα οδηγήσουν τη χώρα σε  επαναληπτικές  εκλογές.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα