O Κουτσούμπας προαναγγέλλει την απουσία του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Την απουσία του από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφυγική κρίση, στις αρχές Μαρτίου, προανήγγειλε ουσιαστικά την Πέμπτη ο γγ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Meeting between the president of New Democracy party, Kyriakos Mitsotakis and the General Secretary of Communist Party of Greece Dimitris Koutsoumpas, in Athens, on January 22, 2016 / Συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και τον Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Αθήνα, στις 22 Ιανουαρίου 2016

“Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τι να συζητήσει το ΚΚΕ με κόμματα που καλούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ της οποίας οι πολιτικές οδηγούν στον εγκλωβισμό προσφύγων;” έθεσε το ερώτημα ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο κανάλι SBC. Όπως πρόσθεσε, οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, οι προτάσεις έχουν κατατεθεί, “ας προχωρήσει η κυβέρνηση αυτές τις προτάσεις”.

Σύμφωνα με τον γγ. του ΚΚΕ, η σύσκεψη δεν πρέπει να συγκληθεί, καθώς “δεν έχει να προσθέσει κάτι, ενώ θα απογοητεύσει τον λαό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θέλει απόφαση στην σύσκεψη για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ ώστε να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Μα αυτές οι αποφάσεις είναι το πρόβλημα”.

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση για σύγκληση σύσκεψης στην οποία το ΚΚΕ θα εξετάσει αν θα συμμετάσχει.

Δήλωσε μάλιστα, ότι με την έλευση του ΝΑΤΟ τίθενται ζητήματα συγκυριαρχίας και “γκριζαρίσματος” ολόκληρων ζωνών στο Αιγαίο, κατά την πάγια στρατηγική της τουρκικής αστικής πολιτικής, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι “ούτε το προσφυγικό θα λυθεί” και επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για την συμφωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου και την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Είπε επίσης πως από την πράξη και τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι η ΕΕ που είναι μια ένωση καπιταλιστικών κρατών, είναι λυκοσυμμαχία, η οποία από εικοσαετίας και πλέον, με αφετηρία την Συνθήκη του Μάαστριχτ, «ξεζουμίζει τους λαούς με συνεχή μέτρα», πολιτική, η οποία «γίνεται πιο βίαιη σε συνθήκες κρίσης».

Πάντως, ο γγ. του ΚΚΕ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, τονίζοντας, ωστόσο ταυτόχρονα, ότι «το ζήτημα δεν λύνεται έτσι, η λύση βρίσκεται στο να ανακαλέσεις συνολικά την πολιτική σου» και υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει όλες τις συμφωνίες.

Χαρακτήρισε αρνητική την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, εμπλοκή την οποία θεωρεί ως “πρωταρχική απαίτηση της Τουρκίας” εξαιτίας των προβλημάτων που αυτή έχει με την Ρωσία, την Συρία και τους Κούρδους.

Είπε ότι η έλευση του ΝΑΤΟ, πρώτον, σημαίνει εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή όπου συγκρούονται γεωστρατηγικά συμφέροντα με υψηλό κίνδυνο έκρηξης ιμπεριαλιστικού πολέμου ανά πάσα στιγμή με εμπλοκή και της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί το ΚΚΕ με το καθεστώς Άσαντ, διευκρίνισε ότι ο μόνος αρμόδιος να λύσει το πρόβλημά του είναι ο λαός της Συρίας.

“Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το καθεστώς, αλλά αυτό δεν αλλάζει με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις”, ενώ “τα γειτονικά κράτη μπορούν να εγγυηθούν μια ειρηνευτική διαδικασία” είπε.

Χαρακτήρισε δε την υπόθεση των εκβιασμών, ως “συστατικό στοιχείο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που διαφθείρει και ανθρώπους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα