Δ.Αβραμόπουλος:Δέκα μέρες περιθώριο,αλλιώς το σύστημα της Σένγκεν καταρρέει

dhmavΟ Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αμέσως μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες,δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει».

Στη Σύνοδο  που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας,ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

Επίσης,δήλωσε ότι  η Γερμανία θέλει να δει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν «κοινά, συντονισμένα ευρωπαϊκά μέτρα». Ωστόσο, δεν ανέφερε ποια μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.

«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Αναφορικά με  την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». Ο Γκράντι πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε επαφές για το προσφυγικό.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο προεδρεύων ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ ανέφερε πως «εάν έως τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου [με την Τουρκία] δεν έχουν μειωθεί οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα