Η κυβερνητική εκπρόσωπος για τις τελευταίες εξελίξεις σε προσφυγικό-αγροτικό-διαπραγμάτευση

gerovasiliH κ.Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,χαρακτήρισε σύνθετη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών της ΕΕ και όχι μόνο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος  συνέχισε λέγοντας ότι η πρακτική  χωρών της ΕΕ είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη, παράλληλα αναφέρθηκε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία,αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επιπλέον  ενέργειες «που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος»,σημειώνοντας  ότι η χώρα μας είναι σε διαρκή επαφή με την ολλανδικη προεδρία της ΕΕ.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων ροών.

Η κ.Γεροβασίλη απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε καθυστέρηση από την πλευρά της Ελλάδας σε σχέση με την κίνηση της Αυστρίας,απάντησε ότι  δεν συνέβη κάτι τέτοιο και η χώρα αντέδρασε άμεσα με το διάβημα διαμαρτυρίας προς της Βιέννη.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το αγροτικό,η κυβερνητική εκπρόσωπος φάνηκε κατηγορηματική ότι η μεταρρύθμιση που αφορά το αγροτικό ζήτημα θα προχωρήσει.Η κ.Γεροβασίλη τόνισε ότι κάποια από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και για αυτόν το λόγο η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις προτάσεις που άκουσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό.Παράλληλα, η κ.Γεροβασίλη τόνισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και μάλιστα έχει προταθεί από την κυβέρνηση να υπάρξει ένα μονιμότερο όργανο εκπροσώπησης των αγροτών προκειμένου να γίνουν από κοινού συνδιαμορφωτές στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση. Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στήριξη των πιο αδύναμων και των νέων αγροτών, με άρση των πελατειακών στρεβλώσεων που χαρακτήρισαν προηγούμενες δεκαετίες και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου», τόνισε χαρακτηριστικά η Ολγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη συνάντηση εκπροσώπων μπλόκων με τον πρωθυπουργό.

Η κ.Γεροβασίλη παράλληλα αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Εκτίμησή μας είναι ότι θέσεις της κυβέρνησης των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά, ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα