Μπουένος Άιρες:Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να τερματιστεί η διένεξη για το χρέος

makriΗ κυβέρνηση της Αργεντινής είναι αποφασισμένη να “καταλήξει σε συμφωνία με όλα τα κεφάλαια” τα οποία διακρατούν ομόλογά της, έχει όμως κάνει ήδη “μια τεράστια προσπάθεια” υποβάλλοντας την προσφορά της για την αποζημίωσή τους, δήλωσε ο συντηρητικός Αργεντινός πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Έχουμε την εντύπωση ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια. Επιδείξαμε σοβαρότητα και συνέπεια για να τελειώνουμε με αυτή τη διένεξη. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με πολλά από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, και ο δικαστής το έλαβε υπόψη του”, είπε ο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 10η Δεκεμβρίου, επικεφαλής ενός συνασπισμού της κεντροδεξιάς.

Περίπου 50.000 Ιταλοί ιδιώτες πιστωτές της Αργεντινής αποδέχθηκαν την πρόταση του Μπουένος Άιρες και συναίνεσαν σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά περίπου 50%, με τη συμφωνία να προβλέπει την καταβολή συνολικά 1,35 δισεκ. δολαρίων.

Η Αργεντινή δηλώνει πλέον έτοιμη να αποπληρώσει σε όλα τα λεγόμενα κεφάλαια-“όρνεα”, που διακρατούν το 7% του χρέους της, ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 6,5 δισεκ. δολάρια, από τα 9 δισεκ. δολάρια του συνόλου της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές αυτοί καλούνται να συναινέσουν σε μια απομείωση κατά 25% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων τους.

“Ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία με όλα τα κεφάλαια”, επέμεινε ο Μάκρι. “Μέχρι στιγμής, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με μια σημαντική πλειονότητα (των πιστωτών) και συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος”.

Ο Μάκρι δεν έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, αλλά ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησής του για να τερματιστεί η νομική αυτή διένεξη που κρατάει από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (2001 / 2002).

Καθώς η οικονομία της Αργεντινής, η τρίτη σε μέγεθος στη Λατινική Αμερική, φλερτάρει με την ύφεση εδώ και δύο χρόνια, η νέα κυβέρνηση άρχισε να προωθεί μεταρρυθμίσεις για να την αναζωογονήσει και να τιθασεύσει τον ενδημικό πληθωρισμό (30% το 2015), κάτι που ο Μάκρι λέει ότι θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της τετραετούς θητείας του.

Χθες Δευτέρα η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέληξε σε συμφωνία με άλλα πέντε κερδοσκοπικά κεφάλαια, αποδεχόμενη να καταβάλει 250 εκατ. δολάρια συν 185 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ. Σε ανακοίνωσή του, ο Πόλακ διευκρίνισε πως πρόκειται για τα κεφάλαια Lightwater Corp, Old Castle Holdings, VR Capital, Procella Holdings και Capital Ventures International.

Η συμφωνία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής διευθέτησης που πρότεινε στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση Μάκρι. Μια μερίδα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, κυρίως οι αμερικανικές Aurelius Capital και NML Capital, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης της Αργεντινής, που όμως επικυρώθηκε από τον Αμερικανό δικαστή, με τον όρο πως το Μπουένος Άιρες θα ανακαλέσει την ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει κάθε πληρωμή σε κεφάλαια-“όρνεα”.

Ο Μάκρι υποστήριξε εξάλλου στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει ούτε αριστερά ούτε δεξιά σήμερα, ενώ, για να προσδιοριστεί η πολιτική του ταυτότητα, παρέπεμψε στην εγγύτητά του με πολλούς —και πολύ διαφορετικής πολιτικής ταυτότητας— ξένους ηγέτες: τον Αμερικανό Μπιλ Κλίντον, τον Βραζιλιάνο Φερνάντου Καρντόζου, ή τον Κολομβιανό Άλβαρο Ουρίμπε.

Γιος Ιταλού μετανάστη που έκανε περιουσία στην Αργεντινή, ο Μάκρι, 57 ετών, σχημάτισε μια κυβέρνηση που αποτελείται όχι μόνο από πολιτικούς, αλλά και από ηγετικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Μετά τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, το Μπουένος Άιρες θα επισκεφθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την 23η και 24η Μαρτίου.

Οι καιροί άλλαξαν: Επί των ημερών του Νέστορ Κίρσνερ και της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες στην προεδρία, στην Αργεντινή ήταν πιο συνηθισμένες οι επισκέψεις του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, του Βολιβιανού Έβο Μοράλες, ή Κινέζων ηγετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα