Μητσοτάκης:«Mεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές»

mitsoΣφοδρή  κριτική στην κυβέρνηση  άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του εφ’ όλης της ύλης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό. «Έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και έχει φερθεί επιπόλαια σε μία σειρά από θέματα. Εγώ έχω χάσει την εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα.

Έχω ένα πλαίσιο συνεννόησης μαζί του στα μεγάλα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν μπορεί να γίνει σε άλλα ζητήματα γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη και μας χωρίζει άβυσσος στις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Είναι μία κυβέρνηση που έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις και δεν προχωράει τις αποκρατικοποιήσεις. Έχουμε μία βασική φιλοσοφική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οικονομία και την κοινωνία. Με ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε».

«Εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε μπλόκα και ζήτησα από τους αγρότες να είναι λελογισμένοι στις κινήσεις τους. Αυτό κανείς αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν το έχει υποστηρίξει. Εγώ κ. Τσίπρας δεν θα γίνω και δεν πρόκειται να λαϊκίσω», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν σκοπεύω να διαπράξω τα σφάλματα που έκαναν στο παρελθόν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Να καβαλάς πάντα το κλίμα της λαϊκής οργής. Αυτό το έκανε ο κ. Τσίπρας στον υπερθετικό βαθμό. Εγώ θα μιλήσω την γλώσσα της αλήθειας και θα κάνω τις προτάσεις μου. Αυτή η ΝΔ θα διευρύνει την απήχηση της και πέρα από την κεντροδεξιά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα και έφερε το τρίτο μνημόνιο. «Πήγαμε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα. Δεν το γνωρίζω αν θα πάμε σε εκλογές. Και αν με ρωτάτε μεταξύ οικουμενικής και εκλογών διαλέγω τις εκλογές. Θα αντέξει ο τόπος. Μία οικουμενική κυβέρνηση στην πράξη δεν μπορεί να δουλέψει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι ακράδαντα ότι η χώρα μπορούσε χωρίς το τρίτο μνημόνιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως εξήγησε δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. «Κάθε ημέρα που περνάει εμπεδώνεται αυτή η πεποίθηση μου ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν θνησιγενής. Δεν ζητάω εκλογές. Αν προκηρυχθούν θα είναι με υπαιτιότητα του κ. Τσίπρα. Βλέπω έναν άνθρωπο που θεωρώ ότι οδηγεί στη χώρα στην πολύ λάθος κατεύθυνση και δεν φαίνεται ούτε και σήμερα να βάζει μυαλό», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση εάν βιάζεται να κυβερνήσει ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Σε μία προηγούμενη συνέντευξη είπα και κατηγορήθηκα ότι δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη πρεμούρα ντε και καλά αύριο να καθίσω στην καρέκλα αυτή».

«Τέταρτο μνημόνιο εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει. Δεν νομίζω ότι θα μας το δώσει κανείς ακόμη και αν το θέλαμε. Με ένα ενδιάμεσο στάδιο η χώρα θα μπορούσε να έχει απεμπλοκή και δεν υπήρχε ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα των χειρισμών του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γ.Βαρουφάκη «ανεκδιήγητο». «Επιμένουμε στην εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του Βαρουφάκη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το ασφαλιστικό εξήγησε ότι ζήτησε να αποσυρθεί, καθώς έχει διχαστική λογική. «Εμείς αυτό το ασφαλιστικό έτσι όπως είναι δεν θα το ψηφίσουμε. Μπορεί να ψηφίσουμε επί μέρους διατάξεις και μακάρι ο κ. Τσίπρας να άκουγε αυτά που του λέμε. Εγώ φοβάμαι την επανάληψη του 2015: μία κυβέρνηση που προσποιείται ότι διαπραγματεύεται για να φτάσουμε σε μερικούς μήνες να δεχθούμε με την πλάτη στον τοίχο κάτι που σήμερα δεν δεχόμαστε. Ήταν καταστροφική η διαπραγμάτευση και δεν μπορούμε να το ξαναζήσουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με έξι μήνες καθυστέρηση, τον ερχόμενο Απρίλιο.

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ «για τυφλές αυξήσεις» στους δημοσίους υπαλλήλους. «Οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν είναι λύση. Αλλά δεν είναι λύση να δίνουμε αυξήσεις σε υπαλλήλους του Δημοσίου χωρίς να έχουν αξιολογηθεί. Τυφλές αυξήσεις σε κομματικούς στρατούς στα κομματικά γραφεία που διορίζει αβέρτα ο ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες αυξήσεις δεν μπορώ να τις δεχθώ. Αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι νέος είναι πιο παλιός και από παλιός», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα εξήγησε ότι θα ήταν καλό να μην συμμετείχε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ας αφήσουμε την υποκρισία το Ταμείο συμμετέχει αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το Ταμείο έχει μία σειρά από εμμονές και έχει μία συστηματική τάση να υπερεκτιμά το δημοσιονομικό κενό. Το τρίτο μνημόνιο έτσι όπως στήθηκε είναι δημιούργημα του κ. Τσίπρα. Δεν θα είχαμε τρίτο μνημόνιο εάν δεν είχαμε περάσει το καταστροφικό 2015», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εφόσον έρθουν επενδύσεις, μειωθούν φόροι και επιτραπεί στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δουλειές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στις Βρυξέλλες φόρεσε την φανέλα της εθνικής Ελλάδος και στήριξε την κυβέρνηση για το προσφυγικό. «Φόρεσα στις Βρυξέλλες στην φανέλα της εθνικής Ελλάδος και έκανα τη δουλειά μου. Και τήρησα μία εθνικά υπεύθυνης στάση. Αλλά από εκεί και πέρα εμείς δεν μπορούμε ως αντιπολίτευση να κάνουμε κάτι περισσότερο. Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα ακόμη και πιο σημαντική από την οικονομία και απαιτείται όχι απλά ξεκάθαρη στρατηγική αλλά και ποια εναλλακτικά σενάρια μπορεί να υπάρξουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα σύνορα δεν κλείνουν. Δεν σφραγίζονται. Αλλά όταν μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα θα συσσωρευθεί στα Σκόπια και στα σύνορα με την Ελλάδα. Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ φαίνεται να μην πηγαίνει όπως το περιμέναμε. Η Τουρκία εγείρει ζητήματα. Είχαμε πει ‘’ναι’’ στο ΝΑΤΟ αλλά προσέξτε και ρυθμίστε από την αρχή τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες γιατί οι διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από το «go back Mrs Merkel (φύγετε κυρία Μέρκελ)» πήγε στο «don’t leave me Mrs Merkel (μην με εγκαταλείπετε κυρία Μέρκελ)».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «ευφάνταστα» τα σενάρια ότι ο Κώστας Καραμανλής με 40 βουλευτές της ΝΔ θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση και εξήγησε ότι στόχος του είναι να φέρει στη ΝΔ του άριστους και τους άξιους.

«Εγώ είχα ασκήσει κριτική και για τα Ζάππεια αλλά δεν μπορώ να μην ισχυριστώ ότι ο κ. Σαμαράς- παρά τις όποιες αδυναμίες- παρέδωσε την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτό που παρέλαβε. Αυτό μπορεί να το πει ο κ. Τσίπρας; Μπορεί να το πει ο κ. Παπανδρέου;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την διακυβέρνηση Καραμανλή είπε: «Πράγματι υπήρξε μία καθυστέρηση στην απάντηση στην διεθνή οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να μιλήσει για παρεμβάσεις. Μπορεί να άργησε να την πει αλλά είπε την αλήθεια. Αυτό του πιστώνεται από την ιστορία».

«Μια χαρά τα πηγαίνουμε και με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά. Είναι πολύτιμοι συνομιλητές. Τις αποφάσεις, όμως, τις παίρνω εγώ» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε ότι έχει πολύ καλή σχέση και με τον Ευ.Μεϊμαράκη. «Με τον Βαγγέλη θεωρώ ότι έχω μία καλή προσωπική σχέση και στο βαθμό που θέλει να προσφέρει την βοήθεια του είμαι πάντα ανοιχτός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πόρτες της ΝΔ είναι ανοιχτές και ο ίδιος θα πρέπει να εκφράσει τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. «Οι πόρτες της ΝΔ πρέπει να είναι ανοιχτές. Η συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή πολιτικής είναι το οξυγόνο μας. Και αυτό που με ενδιαφέρει όταν θα καταρτίσουμε τα ψηφοδέλτια θέλω ανθρώπους που δεν είναι γνωστοί αλλά λένε κάτι στην τοπική κοινωνία και έχουν κολλήσει ένσημα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι στη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο δεν δέχθηκε πίεση να στηρίξει την κυβέρνηση. «Δύο πλειοψηφίες δεν πρόκειται να υπάρξουν αυτό επανέλαβα στους συνομιλητές μου. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με εμάς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν μπορεί και με άλλα κόμματα τότε θα πάμε σε εκλογές». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν ανησυχώ για Grexit ανησυχώ για την Ελλάδα να σέρνεται εντός του ευρώ»

Για προσωπικές επιθέσεις, πολιτική ανθρωποφαγία και προσπάθεια διασυρμού έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για τα οικονομικά της συζύγου του. «Είναι γνωστό σε όλους ότι ήμασταν σε διάσταση για οκτώ χρόνια, κάναμε ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και με έγκριση της επιτροπής της βουλής κάναμε ξεχωριστές δηλώσεις. Αυτά είναι γνωστά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον να διασύρεται η σύζυγός μου δεν προχωράμε μπροστά στην πολιτική ζωή του τόπου» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα