Ευ.Τσακαλώτος:«Υπερήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

tsakΜε τη φράση «Δεν θριαμβολογούμε, αλλά έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη, να παραμείνουμε παρεμβαίνοντας στις ευρωπαϊκές δομές και με κοινωνική αναδιανομή», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στην σφοδρή κριτική που άσκησε η ΝΔ, σε επερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε δε ότι «είναι περήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη «που το πρόγραμμά του, το ακούμε από την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι την Ιταλία» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και μάλιστα πολύ σύντομα». Εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα αναζητήσει, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Παλαιότερα πείραζα την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ανακάλυψε το δικαστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αποκαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο φιλελευθερισμό», απάντησε, με σκωπτικό τόνο, ο κ. Τσακαλώτος.

Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, καθώς το 75% των χρημάτων είναι σε μορφή «CoCos».

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια αν τα πράγματα πάνε καλά σε μία δεκαετία. Έχω κάθε προσδοκία ότι θα ξεπεράσουμε τα έσοδα των 5,7 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, για την Finansbank, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως “μάλλον η πώληση ήταν συμφέρουσα”, επισήμανε ωστόσο ότι στα “δύσκολα ερωτήματα”, “δεν παίρνει ισχυρή θέση” διότι – όπως είπε χαρακτηριστικά – “νομίζω ότι υπάρχουν καλά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές”. “Νομίζω πάντως ότι το τίμημα που πήραμε ήταν αρκετά καλό, δεδομένου του φόβου που θα μπορούσε να έχει κανένας και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας γενικότερα και της προοπτικής μιας υποτίμησης της τουρκικής λίρας”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα