Κλειστά σύνορα-Ασφυξία στην Ειδομένη

Cb4S-jcW0AA28phΜόνο χθες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες,οι περισσότεροι  μεταφέρθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στον Ελαιώνα,ενώ η  αστυνομία απαγόρευσε την αναχώρηση λεωφορείων των ΚΤΕΛ προς τα σύνορα, καθώς η Ειδομένη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη,αφού η απόφαση της Αυστρίας να κλείσει πρακτικά τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες, οδήγησε και στο κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου με αποτέλεσμα να υπάρξει “ασφυξία” στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής.

Περίπου από 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας, τη στιγμή που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων.Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν διαμαρτύρονται έντονα για τον αποκλεισμό τους στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που τους οδήγησε το απόγευμα της Δευτέρας, να ρίξουν το προστατευτικό συρματόπλεγμα που έχει στηθεί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και να πραγματοποιήσουν κατάληψη στη γραμμή.

Ωστόσο,από το πρωί της Τρίτης σε εξέλιξη βρίσκεται  αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των περίπου 200 Αφγανών προσφύγων στην Ειδομένη, που από το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιούν την κατάληψη, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν  αποκλείσει την περιοχή από τη διασταύρωση που οδηγεί στην Ειδομένη και αναμένεται οι Αφγανοί να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα