Κοινό σχέδιο εκεχειρίας στη Συρία απο Ρωσία – ΗΠΑ με έναρξη 27 Φεβρουαρίου.

Οι δύο εμπλεκόμενες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι μια εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

images (2)Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις επαφές για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών. Η ρωσική πλευρά σημείωσε πως, όπως και στη «συνεννόηση» του Μονάχου, θα εξαιρούνται επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων «που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται ότι, Ουάσινγκτον και Μόσχα έφτασαν τις προηγούμενες μέρες σε «προκαρκτική συμφωνία» για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών στη Συρία. Ειδικότερα, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε ότι συνομίλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, και το πρωί της ίδιας ημέρας, και «φτάσαμε σε προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών».

Η παύση, είπε, «μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες». Ο Κέρι ανέφερε πως για το ζήτημα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να συνομιλήσουν Ομπάμα και Πούτνι για να ολοκληρώσουν την «κατ’ αρχήν συμφωνία».

Χιτζάμπ: Έχει επιτευχθεί “προσωρινή συμφωνία” για εκεχειρία

Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πηγές,οΡιάντ Χιτζάμπ, ο συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία για μια πρόσκαιρη ανακωχή στη Συρία.

Ο Χιτζάμπ, ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας ο οποίος προεδρεύει σήμερα στην αντιπολιτευόμενη Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή –η οποία στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία– είπε ότι η συμφωνία αυτή θα είναι “σύμφωνη με τις εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας”.

Η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συζητήσει το ρωσοαμερικανικό σχέδιο για τον “τερματισμό των εχθροπραξιών” στη Συρία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα