Άγρια κόντρα για το Παράλληλο Πρόγραμμα-Ζητούμενο κοινή γραμμή για το προσφυγικό

κατάλογος Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Παράλληλο Πρόγραμμα .Κατά, ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ, και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστική κάλυψη για τους πολίτες που η κρίση και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν χωρίς νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς και αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 700 εκατ. Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων. «Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Στη συζήτηση που προηγήθηκε δεν έλειψαν και οι κόντρες, με τα βλέμματα να στρέφονται σε αυτήν μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του αρχηγού τηε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τους αρχηγούς των κομμάτων και στο προσφυγικό ζήτημα.

Τσίπρας

Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης ήταν αυτό που κυριάρχησε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα. Κάτι το οποίοήταν αναμενόμενο λίγες ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής η οποία είχε ως ατζέντα το προσφυγικό και το brexit.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις από την ίδρυσή της, καθώς η κρίση στη Συρία βαθαίνει, απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης στην γειτονιά της λόγω της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι προσφυγικές ροές που σημειώνονται είναι οι μεγαλύτερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η οποία λόγω της νεοφειλευθέρης συνταγής που ακολουθήθηκε προκάλεσε προβλήματα συνοχής στα κράτη – μέλη.

Ο πρωθυπουργός προέβη στη διαπίστωση ότι η Ευρώπη εμφανίζεται διαιρεμένη και αδύναμη, αντιμετωπίζει έλλειμμα συνυπευθυνότητας και αλληλεγγύης με αποτέλεσμα την αλά καρτ αντιμετώπιση των ευθυνών και των προβλημάτων και την αλά καρτ συμμετοχή στις ευθύνες και τα βάρη. Καταλόγισε επίσης στη γραφειοκρατία της ΕΕ έλλειμμα ηγετικής παρέμβασης ενώ σημείωσε την απουσία θεσμικούπλαισίου για την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζει.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός:
–σε μια συνοπτική αποτίμηση υπογράμμισε ως θετικά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της Ελλάδας στο προσφυγικό (ότι είναι η χώρα που έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη) όπως επίσης και το ότι υπήρξε ρητή αναφορά στη διατήρηση στο ακέραιο της συνθήκης Σένγκεν και πως δεν θα γίνουν επιτρεπτές μονομερείς ενέργειες ελέγχου των ροών, με κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις να προκληθούν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης

–διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες και οι τουρίστες, εν όψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου, δε θα έχουν καμία επίπτωση από την προσφυγική κρίση “όποιες διαστάσεις κι αν λάβει αυτή στο μέλλον”

υποστήριξε ότι ύστερα από τις διαβεβαίωσεις που έλαβε η κυβέρνηση στη Σύνοδο, έκλεισε η συζήτηση περί εξόδου από τη Σένγκεν, αν και παραδέχτηκε ότι παραμένει το πρόβλημα των μονομερών ενεργειών όσων αφορά τον έλεγχο των ροών, ωστόσο, είπε, η κυβέρνηση δίνει μάχη να μη συμβεί αυτό και καλό θα ήταν και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τον όρο “κλειστά σύνορα” που προκαλεί φόβο και τρόμο, άλλωστε σημείωσε ο πρωθυπουργός δε θα υπάρξουν τέτοια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεδομένης και της στήριξης που έλαβε από Μέρκελ και Ολάντ, αναφέρθηκε σε έντονο ύφος στις χώρες εκείνες και τις δυνάμεις εντός ΕΕ που κινούν το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων: Δε θα ανεχθούμε, είπε, ευθυνόφοβους γραφειοκράτες και ξενοφοβικές κυβερνήσεις να κουνούν το δάχτυλο και να κάνουν υποδείξεις.

Πάντως, ανανγώρισε τον κίνδυνο να μην τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από διάφορες πλευρές και ιδίως από την Τουρκία και γι αυτό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση το διάστημα που μεσολαβεί ως την επόμενη Σύνοδο στις αρχές Μαρτίου θα απαιτήσει η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες με χώρες τςη δυτικής Ευρώπης για μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων που δεν έχουν τηρηθεί καθώς μέχρι στιγμής η μετεγκατάσταση έγινε για 250 πρόσφυγες.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εμμέσως πλην σαφώς την διακιαολόγησε λέγοντας ότι θα συμβάλει στο να λήξει το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών για το ότι η Ελλάδα δήθεν δε μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και κατ΄επέκταση τα εξωτερικά σύνορα τη ΕΕ – κάποιοι θέλουν να ξεχνούν είπε ότι πρόκειται για θαλάσσια σύνορα που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιχειρεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Έχει, σημείωσε ο πρωθυπουργός, την ευθυνη παρακολουθησης των κινήσεων των διακινητών στις τουρκικές ακτές με την τεχνολογία που διαθέτει.Το ΝΑΤΟ θα έχει την ευθύνη του εντοπισμού και ακολούθως της ειδοποίησης της φρόντεξ και της τουρκικής ακτοφυλακής ώστε να αποτρέπονται οι ροές προς τα ελληνικά παράλια, διαφορετικά η υποχρέωση των ελληνικών με βάση το διεθνές δίκαιο είναι η διάσωση των προσφύγων που εντοπίζοντι στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός καλοσώρισε τη στάση τη αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι έτσι διαμορφώνεται μια εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο, εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό. Ωστόσο δεν απέφυγε αιχμές για διαφορετικές ξενοφοβικές αντιλήψεις στο εσωτερικό της ΝΔ που όπως είπε ενδεχομένως να είναι και πλειοψηφικές.

Παράλληλο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος τηρώντας τις κόκκινες γραμμές της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι εκλογές έγιναν πριν από τρείς μήνες μετά από δύσκολη συμφωνία και όχι πριν και ο λαός ήξερε ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και θα μας κρίνει για το αν τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σε σχέση με τις «κόκκινες γραμμές» μας και στο τέλος της διαδρομής.

Αυτή τη στιγμή, επισήμανε, «είμαστε στη μέση μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας, αλλά θα βγάλουμε τη η χώρα από την κρίση κρατώντας τις κόκκινες γραμμές και τη χώρα όρθια».

Απαντώντας σε άλλες επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν είναι αριστερή η πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει ταυτότητα και είναι η πατριωτική, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαδρομής από τις δυνάμεις που μας έφεραν εδώ, από τους αδύναμους και όχι από τα μέσα της διαπλοκής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το παράλληλο πρόγραμμα ήταν δέσμευση «και παρά τις προφανείς δυσκολίες και την επιτροπεία, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, καταφέρνουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», γιατί μετά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις, σήμερα ψηφίζουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο-τομή για την προστασία των αδυνάτων που δεν μας έχει δοθεί στα αγγλικά. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να είναι με την κυβέρνηση, υπερασπίζεται το πιο παλιό και σάπιο που εξέθρεψε η διαπλοκή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα φθάσει μέχρι τέλους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με το παράλληλο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, και διέψευσε ότι η ΝΔ είχε τέτοια πολιτική.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί με την προπαγάνδα της, όπως είπε, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλοι το ίδιο είναι. «Όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα, να είστε πιο προσεκτικός», είπε ο πρωθυπουργός, γιατί εμείς, πρόσθεσε, τις λίστες των φοροφυγάδων τις δίνουμε στη δικαιοσύνη και δεν τις κρύβουμε στα συρτάρια. Η κυβέρνηση Σαμαρά προστάτευσε τους φοροφυγάδες, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Όσο τους προστατεύσατε, τους προστατεύσατε, τέλος η προστασία». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα τα θέματα, όπως το θέμα της Ζήμενς και ότι θα τα πάει μέχρι τέλους

 

Μητσοτάκης

Συναινετικός στο προσφυγικό, που θεωρεί εθνικό θέμα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίθετα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το παράλληλα πρόγραμμα, για την οικονομική πολιτική και για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή με αναφορά στο προσφυγικό, σημειώνοντας την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος όπως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη για να αποφευχθεί το κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος από τη Σένγκεν.

«Η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».

Σκληρή κρτική άσκησε στην κυβέρνηση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, λέγοντας ότι κάθε ημέρα που περνά αυξάνει ο λογαριασμός για την ελληνική κοινωνία.

«Οι απόσπασματικές πρωτοβουλίες που εμείς θα ψηφίσουμε δεν συνιστούν παράλληλο πρόγραμμα. Το μόνο παράλληλο που έχει η κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα ελέγχου του κράτους» προσέθεσε. Απορρίπτοντας τη ρητορική της κυβέρνησης για «δήθεν κοινωνική ευαισθησία της αριστεράς» έφερε ως παράδειγμα ότι «πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση της αριστεράς αύξησε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να ικανοποιήσει τη δική της κομματική πελατεία, γι’ αυτό δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προτίμησε να προσλάβει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες.

Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις επενδύσεις μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ταξικού πολέμου. Η πολιτική της κυβέρνησης κάνει αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας, και οδηγεί στην απόλυτη φτωοχοποίηση της μεσαίας τάξης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είναι επικοινωνιακό αντίβαρο για το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλο, αντίβαρο για τους πλειστηριασμούς του κ. Σταθάκη και αντίβαρο για την ανεργία και την άπουσία της πολιτικής των αποκρατικόποιήσεων και των επενδύσεων.

Επέκρινε την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που θα επιφέρει, όπως εκτίμησε, μείωση συντάξεων και τιμωρεί τη νέα γενιά, αλλά και για το αγροτικό «που εξοντώνει τους αγρότες». «Αναρωτιέμαι αν μέσα από τη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας θέλει να στήσει ένα νέο σκηνικό ρήξης με τους εταίρους. Επίσης, αν ο κ. Τσίπρας με το παράλληλο πρόγραμμα, ήθελε να στήσει μία παράσταση, γιατί νιώθει απομονωμένος».

Συνεχίζοντας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Η κοινωνική ευαισθησία του κ. Τσίπρα είναι σαν την υπευθυνότητά του, μηδενική. Οι πολίτες γνωρίζουν την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Στο βωμό της αριστερής ιδεοληψίας θυσιάζονται οι θέσεις εργασίας και η ενίσχυση της οικονομίας».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην τακτική της κυβέρνησης, όπως είπε, «να φέρνει άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα