Κόσοβο:Δακρυγόνο μέσα στη Βουλή από την αντιπολίτευση(Βίντεο)

Kosovo parliament security staff wearing gas mask as opposition lawmakers release a tear gas canister disrupting a parliamentary session in Kosovo capital Pristina on Friday Feb. 19, 2016. Kosovo opposition again has used tear gas inside the Parliament disrupting its session, a repeated use of violent methods over the last five months to convince the government renounces its deals with Serbia and Montenegro. The opposition coalition has given the government an ultimatum until Feb. 27, to resign and call new elections in Kosovo. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Η αντιπολίτευση του Κοσόβου διέκοψε σήμερα την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του έτους εκτοξεύοντας δακρυγόνα, μέθοδο που χρησιμοποιεί από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχει την παραίτηση της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των συμφωνιών που αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

«Ο λαός έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτό το καθεστώς και η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να ανταποκριθεί στη βούληση του λαού«, δήλωσε ο ηγέτης του κινήματος Vetevendosje (Αυτοδιάθεση) της αντιπολίτευσης Βισάρ Ιμέρι ο οποίος, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, εξασφάλισε την άδεια του προέδρου του κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι προκειμένου να απευθυνθεί στους βουλευτές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

«Είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Ίσα Μουστάφα και ο επικεφαλής της διπλωματίας Χασίμ Θάτσι πρέπει να το καταλάβουν, όλος ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει», είπε ο Ιμέρι προτού επιστρέψει στη θέση του.

Στη συνέχεια ο Βεσέλι κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, όμως στα έδρανα της αντιπολίτευσης ένας βουλευτής ενεργοποίησε φυσίγγιο δακρυγόνου αερίου προκαλώντας την άμεση διακοπή των εργασιών του νομοθετικού σώματος.

Έξι αστυνομικοί με αντιασφυξιογόνες μάσκες προσπάθησαν να ανακτήσουν το φυσίγγιο προτού το αέριο εξαπλωθεί στην αίθουσα, αλλά βουλευτές της αντιπολίτευσης τους εμπόδισαν.

Μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Πρίστινα, το οποίο είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις της αστυνομίας με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης φωνάζοντας «Κάτω η κυβέρνηση«.
Η αντιπολίτευση στο Κόσοβο διαμαρτύρεται από τον Οκτώβριο κατά μιας συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία που επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντιπολίτευση ζητεί από τότε την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία θεωρεί διεφθαρμένη, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την Τετάρτη, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Πρίστινας κατά την όγδοη επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Βίντεο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα