Κοτζιάς-Τζεντιλόνι:Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας

f818a0c91c6c6fb12fb759e266e3694e-696x464Σε νέα τροχιά εμβάθυνσης και διεύρυνσης μπαίνουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας. Αυτό τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι βαθιές πολιτιστικές ρίζες και οι στενές σχέσεις των δύο χωρών, με τις οποίες δεν μπορεί να συγκριθεί καμία άλλη χώρα, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, επιτρέπουν σήμερα να υπάρχει μία κοινή φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο για όλα τα προβλήματα, από την συριακή κρίση και το προσφυγικό μέχρι τα σχέδια για την ενέργεια και το κοινό όραμα για κοινωνικό προσανατολισμό της Ευρώπης, με «ούριο άνεμο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Πριν αναφερθούν στα συγκεκριμένα διμερή θέματα οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τα βαθιά συλλυπητήρια τους προς τον λαό της Τουρκίας και την καταδίκη τους για τη δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Ειδικά γι’ αυτό το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την συριακή κρίση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να οδηγηθεί η Τουρκία σε σκληρή αντιπαράθεση με τους Κούρδους εν γένει στο όνομα αυτού του χτυπήματος, αλλά να βαδίσει θαρραλέα ενάντια στους τρομοκράτες, για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη κατανόηση των προβλημάτων των εκατομμυρίων Κούρδων που υπάρχουν σε όλη την περιοχή».

«Η Τουρκία», προσέθεσε, «είναι ένα μεγάλο έθνος, ένα μεγάλο κράτος και θα αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες όπως έχει επιλέξει, αλλά ταυτόχρονα να μην αφήσει την τρομοκρατία να σταματήσει μια διαδικασία ειρήνευσης με το κουρδικό στοιχείο». Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης ότι «η απουσία του Νταβούτογλου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ασφαλώς δυσκολεύει τις συνεννοήσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την προώθηση λύσεων για το προσφυγικό», και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν και θα δοθούν πολλαπλές ευκαιρίες συνεννόησης», ανακοινώνοντας τη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα για την προετοιμασία της διακυβερνητικής συνάντησης στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

«Όλες οι πλευρές συμπαραστέκονται στην Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία, και θα έχουν τη δυνατότητα από αύριο να συνεννοηθούν με τον τουρκικό παράγοντα για τα προβλήματα του προσφυγικού και της περιοχής» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Την καταδίκη του κατά της τρομοκρατικής επίθεσης και της συμπαράστασης της χώρας του υπογράμμισε και ο κ. Τζεντιλόνι, απαντώντας από την πλευρά του. «Οι λόγοι αυτών των χτυπημάτων είναι θέματα που εναπόκεινται στις τουρκικές αρχές να εκφέρουν τις αξιολογήσεις τους. Εμείς πρέπει να τονίσουμε από τη μία πλευρά τη στήριξή μας στην Τουρκία που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχός μας, χώρα που δεσμεύεται στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και ενάντια στο ISIS».

«Συγχρόνως», προσέθεσε, «να επαναλάβουμε την κοινή απόφαση που ελήφθη όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, και ειδικά στο Μόναχο, ότι η λύση στην κρίση της Συρίας δεν μπορεί παρά να στοχεύει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών και την έναρξη μιας διαδικασίας μεταβατικής περιόδου που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι κανείς «από τους παράγοντες της περιοχής θα μπορούσε ρεαλιστικά να στοιχηματίσει σε μία στρατιωτική λύση επί των συριακών συγκρούσεων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα