Γ.Ντάισελμπλουμ:«Σοβαρές οι ελληνικές προτάσεις»-«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα»

ntaiselΣτην Ελλάδα και στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σοβαρές προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη θέματα ανοικτά, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στο δημοσιονομικό για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Θέλουμε να έρθουν πίσω τα χρήματα στην πραγματική οικονομία και οι τράπεζες να βοηθούν τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ, ενώ παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά, όπως είπε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισεμπλουμ ανέφερε ότι «το κλειδί» είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.

Τέλος, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους – ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα