Μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ ο ELA λόγω βελτίωσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών

elaΜειώνεται περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης Ρευστότητας (ELA) καθώς εξομαλύνονται σταδιακά οι συνθήκες ρευστότητας.

Έτσι,η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) των ελληνικών τραπεζών από τα 71,5 δισ. ευρώ στα 71,4 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 100 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζα της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως στις 3 Φεβρουαρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 300 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή μέσα σε 15 ημέρες ο ELA έχει μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα