Μέρκελ:«Ναι» σε Ευρωτουρκική συνεργασία,«Όχι» σε κλείσιμο συνόρων

merkelH Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ,τόνισε  ότι  ενδεχόμενο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων θέτει σε κίνδυνο την Σένγκεν,πιέζοντας έτσι τους Ευρωπαίους εταίρους να επιμείνουν στη συνεργασία με την Τουρκία προς περιορισμό των προσφυγικών ροών και αποδυναμώνοντας τις φωνές που ζητούν κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων.

«Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε» υπογράμμισε η κ.Μέρκελ.

«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: Έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ’ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση.

«Για αυτό υπάρχει μία επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την Frontex» ανέφερε.

«Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την Frontex» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μία «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα από το Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε υπογραμμίσει ότι κεντρικό ζήτημα της συνόδου είναι η από κοινού φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ -«και γι’ αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας».

Η ίδια επισήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την επιβολή ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων, έχοντας ήδη δηλώσει ότι θα ήταν «γελοίο» να συζητηθούν νέες ποσοστώσεις από τη στιγμή που δεν έχουν καν εφαρμοστεί οι αρχικές αποφάσεις.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Ενώπιον της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ δήλωσε ότι «πάνω από το 90% του γερμανικού λαού εξακολουθεί να λέει: όποιος διαφεύγει από τρομοκρατία, πόλεμο και διώξεις, πρέπει να έχει στη Γερμανία τη δυνατότητα της υποδοχής και της προστασίας. Το βρίσκω υπέροχο!».

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον τεράστιων προκλήσεων και πρέπει να κάνει το παν προκειμένου να εκπροσωπήσει τις αξίες και τα συμφέροντά της κατά τρόπο ώστε οι πολίτες εντός και εκτός Ευρώπης να έχουν την εντύπωση ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς χωρίς να ζημιωθεί η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα