Συνάντηση Αλ.Τσίπρα-Ντ. Τουσκ με επίκεντρο το προσφυγικό

Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the President of the European Council Donald Tusk, in Athens, on Feb. 16, 2016 / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην Αθήνα, στις 16 Φεβρουαρίου, 2016

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μαξίμου .Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα με τους δύο άντρες να προχωρούν σε δηλώσεις.

Συγκεκριμένα,σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται  λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιθενται και έναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών .Η ΕΕ βασίστηκε πάνω σε αξίες και σήμερα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μετακίνηση λαών από τον Β’ ΠΠ καλείται να βρει και πάλι αυτές τις αξίες, είπε ο πρωθυπουργός.Ο ελληνικός λαός έχει κληθει να σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε αυτήν την προσφυγική κρίση, είπε ο πρωθυπουργός  Προχωρήσαμε τάχιστα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο κ.Τούσκ,υπογράμμισε ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από την Σένγκεν δεν λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα,ενώ πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες.  και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα με περισσότερη προσπάθεια. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Τέλος,ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε αισιόδοξος κα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Δείτε τις δηλώσεις

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα