Κομισιόν και Γερμανία υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη Σένγκεν

sengkenΚομισιόν:

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολιάζοντας  τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας,δήλωσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας.

Η Κομισιόν,πρόσθεσε, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής.Παράλληλα,τόνισε  ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε, ανέφερε:«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex».Σύμφωνα με την ίδια, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στην ΠΓΔΜ για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Αναφορικά με την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.

Βερολίνο:

Νωρίτερα,ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο που αφορούσε ως επί το πλείστον ζητήματα που άπτονται της προσφυγικής κρίσης,τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν.schengen--2-thumb-large

Το σημερινό άρθρο του αντικαγκελάριου και προέδρου των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο Σένγκεν εκφράζει ολόκληρη την κυβέρνηση δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως τόνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας, το άρθρο του κ. Γκάμπριελ συνιστά «δυνατή αγόρευση» υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό. Εννοώντας σαφώς την Ελλάδα, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η όποια λύση «δεν μπορεί να είναι εις βάρος κράτους-μέλους της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ότι η Γαλλία απορρίπτει έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό για την ανακατανομή των προσφύγων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι για να παρθεί ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει προηγουμένως να λειτουργούν τα μέτρα για την μείωση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτά τα μέτρα έχουν μόλις αρχίσει να υλοποιούνται. Ειδικά σε ό,τι αφορά το δίκτυο διακίνησης προσφύγων στο Αιγαίο θα πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την Τουρκία. Ήδη έχει ξεκινήσει σχετική συνεργασία γερμανικής και τουρκικής αστυνομίας, η οποία θα πάρει ακόμη μεγαλύτερη έκταση. Αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν σχετικές διαβουλεύσεις.

Αντίθετη η Γερμανία με τις θέσεις Βίσεγκραντ

Αναφορικά με την συνάντηση των λεγόμενων τεσσάρων του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) στην Πράγα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι Γερμανοί πρέσβεις στις εκάστοτε χώρες προέβησαν σε διαβήματα με τα οποία διευκρίνισαν τη θέση του Βερολίνου στο θέμα της Σένκγεν που είναι διαφορετική με αυτή της ομάδας του Βίσεγκραντ. Ο κ. Σέφερ ενημέρωσε ακόμη για πληροφορίες που διαθέτει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι στη συνάντηση στη Πράγα είχε κληθεί να συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σχολιάζοντας αυτήν την πληροφορία ο κ. Σέφερ είπε πως αυτή είναι η «ακριβώς σωστή προσέγγιση», δηλαδή να συζητά κανείς με τους άμεσα εμπλεκόμενους και όχι χωρίς την παρουσία αυτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα