Γάλλος ΥΠΕΞ:Η Ευρώπη βρίσκεται σε καμπή

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία “καμπή”, λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η οποία θα είναι αφιερωμένη κυρίως στην παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. jean-marc-ayrault

Προσερχόμενος στην πρώτη του σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε: “Είμαι ένας ένθερμος ευρωπαϊστής και σήμερα βρισκόμαστε με βεβαιότητα σε μία καμπή που αφορά το μέλλον της Ευρώπης”.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποφυγή της εξόδου της χώρας από την Ένωση αφορά “τη διάσωση των αξιών της Ευρώπης”, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει την κόκκινη γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει επίσης να διασώσουν “την αυτονομία του ευρώ”.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί απόψε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Ο Κάμερον προτίθεται να αποσπάσει τη συμφωνία των ευρωπαίων ηγετών για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι θα κάνει εκστρατεία υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα που υπολογίζει να οργανώσει τον Ιούνιο για την παραμονή ή μη της χώρας του στην Ένωση.

Η Γαλλία έχει διατυπώσει σειρά αντιρρήσεων σε μία σειρά εγγυήσεων που προτείνουν οι Βρυξέλλες στη Βρετανία για τις χώρες δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, με στόχο την προστασία του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι του Λονδίνου.

Το Παρίσι έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε μέτρο προβλέπει ότι οι 9 χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα θα μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις των 19 μελών της ευρωζώνης.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό, πρώην καθηγητής Γερμανικών επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι ότι “η γαλλο-γερμανική σχέση, που είναι ουσιαστικής σημασίας, πρέπει να ενισχυθεί και να συμβάλει, μαζί με όλους τους εταίρους, στην παρουσίαση προτάσεων ώστε η Ευρώπη να διασφαλίζει την υπεράσπιση των συμφερόντων κάθε μίας χώρας, αλλά και την ικανότητα για μία νέα πρόοδο, μία νέα ελπίδα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα