Γ.Μουζάλας:«Oι φοβικές φωνές οι οποίες προτάσσουν εθνικές λύσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων, αρχίζουν να επικρατούν»

mouzaΣε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΓιάννης Μουζάλας, ευελπιστεί ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ θα περιορίσει τις ακατάσχετες ροές από την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχτικά με το  ενδεχόμενο να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, δήλωσε ότι υπάρχει πάντα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης «Θα ήταν βλακώδες να είμαστε απροετοίμαστοι».

«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι διαβλέπουμε ότι παρά το ότι η Ευρώπη επίσημα αντιτίθεται σε αυτό το πράγμα οι φοβικές φωνές οι οποίες προτάσσουν εθνικές λύσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων, αρχίζουν να επικρατούν. Φοβόμαστε ένα κλείσιμο των συνόρων, όχι με την έννοια να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, αλλά ότι είναι πιθανό και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν αριθμό ανθρώπων οι οποίοι θα μείνουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν προλάβει να περάσουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για το προσφυγικό ζήτημα και τη χώρα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, απάντησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Αυτό το οποίο είχε συζητηθεί ήταν η Ελληνική πρόταση: Οι βάρκες να παραλαμβάνονται στα παράλια από την FRONTEX και την Ελληνική Αστυνομία και μετά το διαχωρισμό όσοι παράνομοι μετανάστες υπήρχαν την άλλη μέρα να γυρίζουν πίσω στην Τουρκία με καράβι της FRONTEX, εφόσον δεν ζητούσαν άσυλο ή οικειοθελή μεταφορά. Το ζήτημα με το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μια καινούργια εξέλιξη. Προφανώς αφορά και την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία».

Παράλληλα, ο  αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης της προέδρου της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μποντλίνι, στη Λέσβο δήλωσε:«Πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί» δήλωσε

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «κάτω από την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα».

Από πλευράς της, η κ. Μποντλίνι δήλωσε ότι αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες τις Ευρώπης.

«Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης αλλά δυστυχώς αυτό δεν πραγματοποιείται. Και δεν πραγματοποιείται γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα. Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση» δήλωσε η κ. Μποντλίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Όπως υποστήριξε, «η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα