Αλ.Τσίπρας:«Η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό στις κάλπες,τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο.Κάποιοι όμως δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό»

altsipO πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στην «Αυγή» της Κυριακής,στέλνει πολλαπλά μηνύματα εντός και εκτός της χώρας τονίζοντας πως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση δεν εξυπηρετεί κανέναν.Παράλληλα,ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος,σημειώνοντας ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα»,με την κοινωνία όρθια.

«Αυτό που πρέπει σε αυτή τη φάση να σημειωθεί είναι ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Έχουμε δώσει τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς και, ενάμιση μήνα μετά, δεν έχουμε καμία επίσημη θέση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός απαντάει ότι  «εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό».

«Έφτασαν στο σημείο να κάνουν μεγάλη φασαρία για την ψήφιση και εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος, που αφορά μέτρα για τους άστεγους και τους άπορους. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να το μπλοκάρουν για ενάμιση μήνα. Δεν έχουν πολιτικό σχέδιο. Τα δάνειά τους υπερασπίζονται και τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ που τους στηρίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη πορεία των διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι  «διαπραγμάτευση είναι στο τέλος της και αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο. Αυτό όμως είναι κάτι που το γνωρίζαμε από πριν. Το καινούργιο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η φωνή της ακούγεται στην Ευρώπη. Αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, είναι ιδιαίτερα θετικά».

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες ο πρωθυπουργός είπε ότι η  « ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας. Επιδιώξαμε η ρύθμιση αυτή να γίνει με συναινετικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς».

Παράλληλα,άσκησε σκληρή κριτική στο στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η διαπλοκή είναι στενά συνδεδεμένη με το παλιό κομματικό κατεστημένο.

«Και τα δύο έχουν ονοματεπώνυμο. Θυμηθείτε τα εκκωφαντικά σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων: τη Siemens, τα
κομματικά θαλασσοδάνεια, τα υποβρύχια, τις χαριστικές ρυθμίσεις στους χαϊδεμένους του συστήματος» είπε.

«Είπαμε ότι, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δυσκολίες, θα προωθήσουμε την κοινωνική μας πολιτική και το κάναμε. Κρατήσαμε τον λόγο μας στο θέμα των Λιπασμάτων, στον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, στα σχολικά συσσίτια για τα σχολεία φτωχών περιοχών. Παράλληλα έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις: την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό» δήλωσε απαντώντας στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση.

Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ,ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έρχεται στο Αιγαίο « υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Αυτό είναι απόλυτα σαφές στο τελικό κείμενο και διατυπώθηκε ρητά και από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ».

Για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις,ενώ σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε  ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. «Έχουμε απευθύνει πρόταση για διάλογο στους εκπροσώπους των αγροτών».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο “παράλληλο πρόγραμμα¨,απαντάει στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης “για την κομματική επέλαση στο κράτος“,σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη,τις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού,αλλά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών του σε Ισραήλ και Ιράν.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα